Ο γιατρός της Καμινάδας!

Ο καπνοδοχοκαθαριστής είναι ένα από τα παλαιότερα των σύγχρονων επαγγελμάτων καθώς η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα.  Η σύγχρονη έννοια του καπνοδοχοκαθαριστή  έχει αναπτυχθεί τα τελευταία διακόσια χρόνια όταν η καμινάδα έγινε αρκετά μεγάλη για να χωρέσει έναν άνθρωπο μέσα. Η εξέλιξη αυτή η οποία συνέπεσε με τη βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε τη δημοφιλή εικόνα του καπνοδοχοκαθαριστή που όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές προλήψεις αναπτύσσονται, ίσως λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του έργου τους. Ευτυχώς για τους καπνοκαθαριστές οι πιο πολλές  από αυτές τις δεισιδαιμονίες ήταν μάλλον θετικές, γεγονός που το υποδηλώνει ότι η θέα ή και το άγγιγμα ένας καπνοδοχοκαθαριστή θα μπορούσε να φέρει καλή τύχη. Αυτό ήταν ίσως το αποτέλεσμα του περιστατικού στο οποίο ένας καθαρισμός καμινάδας βοήθησε να  σωθεί η ζωή του βασιλιά Γεωργίου Β (στην Μεγ. Βρετανία).  Ακόμα και σήμερα οι καπνοδοχοκαθαριστές προσλαμβάνονται  για να εμφανιστούν στη διάρκεια ενός  βρετανικού γάμου, γιατί πιστεύεται ότι εάν η νύφη δει έναν, την γαμήλια ημέρα, θα της φέρει καλή τύχη!!

Το επάγγελμα του καπνοδοχοκαθαριστή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει τρομερή ζήτηση, λόγω της στροφής των κατοίκων του Νομού σε καύση ξύλων και άλλων προϊόντων ξύλου. Ολοένα και περισσότερες οικογένειες, μη μπορώντας να αντέξουν οικονομικά την πανάκριβη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στρέφονται στην καύση ξύλων.

Ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη, μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος τα τζάκια και τις καμινάδες αναμμένες, θυμίζοντας μας για τα καλά ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε καλά προτού ανάψουμε τα τζάκια, τις σόμπες και τους ξυλολέβητες μας;;

Να καλέσουμε οπωσδήποτε έναν καπνοδοχοκαθαριστή, έναν τεχνίτη ο οποίος με την τεχνική του και τις υπηρεσίες του θα μας εξασφαλίσει ότι η καμινάδα μας θα είναι ασφαλής για χρήση.

Ο καθαριστής καπνοδόχων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη περίφημη βούρτσα του, εφαρμόζοντας και πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως μηχανές video για να εντοπίσει μια απόφραξη μέσα σε μια καμινάδα. Καθαρίζει με ακρίβεια όλα εκείνα τα σημεία της καμινάδας μας που χρειάζονται καθάρισμα και είναι απαραίτητος για κάθε σπίτι που καίει ξύλα. Το φαινόμενο των πυρκαγιών σε τζάκια και καμινάδες, που ολοένα και περισσότερο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποτραπεί μόνο με τον καθαρισμό τους.

Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι ο καθαρισμός της  καμινάδας και ο καπνοδοχοκαθαριστής  με κάποια μορφή είναι εδώ για να μείνει. 

Πλέον ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας θεωρείτε ‘’επιστήμη’’