Το σημάδι που δείχνει ότι έχουμε γεράσει πριν την ώρα μας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, ένα από τα σημάδια που δείχνουν πόσο γηρασμένος είναι ο εγκέφαλος και το σώμα ενός ατόμου είναι το πόσο γρήγορα περπατά στα 40 του χρόνια.

Οι ερευνητές υποχρέωσαν τους συμμετέχοντες της έρευνας σε μια απλή δοκιμασία ταχύτητας βηματισμού κατά την οποία μπορεί να καταμετρηθεί αν έχουν γεράσει γρηγορότερα από το κανονικό. Οι γιατροί συχνά μετρούν την ταχύτητα βηματισμού για να μετρήσουν τη συνολική υγεία, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, επειδή αποτελεί αξιόπιστο δείκτη μυϊκής δύναμης, πνευμονικής λειτουργίας, ισορροπίας, δύναμης σπονδυλικής στήλης και όρασης. Οι βραδύτερες ταχύτητες έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Στην εν λόγω μελέτη, σε 1000 άτομα στη Νέα Ζηλανδία, που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1970 και ήταν ηλικίας έως 45 ετών, η δοκιμή ταχύτητας βηματισμού χρησιμοποιήθηκε πολύ νωρίτερα, σε ενήλικες στα μέσα της ζωής τους.

Είχαν επίσης υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων τεστ εγκεφαλική λειτουργίας, ενώ κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους είχαν κάνει γνωστικές εξετάσεις κάθε δυο χρόνια. «Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ο αργός βηματισμός προέβλεπε τυχόν πρόβλημα αρκετές δεκαετίες πριν το γήρας», δήλωσε ο καθηγητής Terrie E Moffitt, επικεφαλής συγγραφέας από το King’s College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ.

Ακόμα και στην ηλικία των 45 ετών, παρατηρήθηκε μια μεγάλη διακύμανση στις ταχύτητες βάδισης, με την ταχύτερη να είναι δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε γενικές γραμμές, οι βραδύτεροι περιπατητές τείνουν να δείχνουν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης στους πνεύμονες, τα δόντια και τα ανοσοποιητικά συστήματα να είναι σε χειρότερη κατάσταση, σε σχέση με εκείνων που περπατούσαν γρηγορότερα.

Το πιο απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι αυτού που βάδιζαν πιο αργά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο γερασμένους εγκεφάλους. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προβλέψουν την ταχύτητα περπατήματος των 45αρηδων, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των γνωστικών εξετάσεων τους από τότε που ήταν τριών.

Αναλυτικότερα, τα παιδιά που μεγάλωσαν και βάδιζαν με σχετικά αργό ρυθμό (με μέσο βάδισμα 1,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) είχαν, κατά μέσο όρο 12 μονάδες χαμηλότερο IQ από εκείνους που περπατούσαν γρηγορότερα, 40 χρόνια αργότερα.

Επομένως, θα μπορούσε να αποτελεί έναν πρώτο δείκτη της υγείας του εγκεφάλου και του σώματος, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ενώ είναι ακόμα νέοι και υγιείς, ανέφεραν οι ερευνητές.

BBC