4 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Η εβδομάδα ξεκίνησε και τι καλύτερο από το να την εγκαινιάσεις με μία καλή ταινία στην μικρή οθόνη του σπιτιού σου.

«Οι παρτιτζάνοι των Αθηνών» (2018) σε σκηνοθεσία Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας- Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). Δεκατέσσερις αφηγήσεις. Δεκατέσσερις ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη. Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια των λαϊκών επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό. Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπη μουσική των drog_A_tek και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

Έλαβαν μέρος :Βαλιμίτης Δημήτρης, Βοσκοπούλου Κουβά Μαρία, Ζαμάνος Στέλιος, Ζαχαρίας Μάνος Κατιμερτζής Γιώργος, Μαραγκουδάκης Κώστας, Μπαλάνος Νίκος, Νικηφοράκης Ζάχος, Νικολάου Έλλη, Ντερμιτζόγλου Βαγγέλης, Παπαδημητρίου Γιώργος, Πετροπούλου Ζωή, Σφακιανάκης Νίκος, Σαββατιανού Ελένη.

*ΕΡΤ2, Δευτέρα 14/10, στις 23:10

«Ημερολόγια καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης» (2001) σε σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ο Γ. Σεφέρης Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής_1964.

Η σκέψη και το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή μας, μέσα από κείμενα, κριτικές, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής και επισκέψεις στους χώρους όπου έζησε ο Γιώργος Σεφέρης.

Αφήγηση: Δημήτρης Καταλειφός, μουσική: Νίκος Κυπουργός.

*ΒΟΥΛΗ, Δευτέρα 14/10, στις 23:00

«Επικίνδυνη Αποστολή» (1996) σε σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα

Ο Ίθαν Χαντ είναι ένας ικανότατος κατάσκοπος που κατηγορείται άδικα για το θάνατο των µελών της οµάδας του στην προηγούμενη αποστολή τους. Ο µόνος τρόπος για να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά και να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά, είναι να δράσει µόνος. Ο Ίθαν θα χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του και όλα τα μέσα που διαθέτει και θα βρεθεί μπροστά σε µία σοκαριστική αλήθεια!

Παίζουν: Τομ Κρουζ, Γιον Βόιτ, Εμανουέλ Μπεάρ, Ζαν Ρενό, Κριστίν Σκοτ Τόμας.

*ΣΚΑΙ, Δευτέρα 14/10, στις 23:00

«RED: πράκτορες παροπλισμένοι αλλά πάντα επικίνδυνοι» (2010) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Σβέντκε

Ο πράκτορας Φρανκ Μόουζες έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και ζει πλέον μια ήσυχη – πολλοί θα έλεγαν βαρετή – ζωή. Ξυπνάει νωρίς το πρωί, τρώει πρωινό, παίρνει τα χάπια του, κάνει ασκήσεις για να διατηρηθεί σε φόρμα και το βράδυ διαβάζει πάντα πριν κοιμηθεί. Την απόλυτη ηρεμία του αναστατώνει μια ομάδα εκτελεστών, που προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Όταν ο Φρανκ αντιλαμβάνεται ότι τόσο εκείνος όσο και άλλοι παλιοί του συνάδελφοι, έχουν γίνει στόχοι αδίστακτων εκτελεστών, αναλαμβάνει δράση. Οι καλύτεροι πράκτορες θυμούνται ξανά τις μαχητικές τους ικανότητες, αποφασισμένοι να βρουν και να εξοντώσουν αυτούς, που τους θέλουν νεκρού.

Παίζουν: Έλεν Μίρεν, Μόργκαν Φρίμαν, Μπρους Γουίλις, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Τζον Μάλκοβιτς, Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ.

*OPEN, Δευτέρα 14/10, στις 21:00