Ένας πόλεμος, δύο δημοσιογράφοι, δύο διαφορετικές εικόνες

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία είναι αναμφίβολα το θέμα των ημερών. Μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο έχουν στείλει τους ανταποκριτές τους στην περιοχή για να καλύψουν τις ραγδαίες εξελίξεις στο «καυτό» αυτό ζήτημα.

Τη διαφορά προσέγγισης των ρεπόρτερ, ακόμα και αν ανήκουν σε μέσα της ίδιας χώρας, δείχνει μία χαρακτηριστική φωτογραφία που κυκλοφορεί σήμερα στο Διαδίκτυο και έχει προκαλέσει άφθονο γέλιο.

Οι δύο συνάδελφοι από διαφορετικά μέσα βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Η εικόνα που παρουσιάζουν, όμως, είναι τελείως διαφορετική.

Ο ένας ρεπόρτερ «κρυβόταν» και φορούσε κράνος

Από τη μία, ο ένας Τούρκος δημοσιογράφος φοράει κράνος και γιλέκο που λέει Press (=Tύπος). Μιλάει γονατιστός, κρυμμένος πίσω από έναν τοίχο, καθώς προσπαθεί να πείσει ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.

Ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας του, είναι λίγο πιο φοβισμένος που βρίσκεται κοντά στο πολεμικό μέτωπο.

Όπως και να έχει, οι ανταποκριτές στη Συρία κάνουν μία δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά, δεδομένου ότι ήδη συνάδελφοί του χτυπήθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο άλλος ρεπόρτερ στεκόταν ατάραχος

Bέβαια, στην εποχή των fake news και της παραπληροφόρησης οι θεατές είναι λίγο πιο υποψιασμένος. Απόδειξη είναι ότι ο παραπάνω ρεπόρτερ «καρφώθηκε» από έναν συνάδελφό του.

Ο δεύτερος δημοσιογράφος στέκεται λίγα μέτρα πλάι του όρθιος και ψύχραιμος. Ηλιοκαμένος και με τα χρόνια της εμπειρίας εμφανή πάνω του, δεν φοράει καν προστατευτικό κράνος.

Από πίσω του φαίνεται ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις και ότι οι ρεπόρτερ είναι απολύτως ασφαλείς. Ο κάμεραμαν με μία ανεπαίσθητη κίνηση «προδίδει» την ύπαρξη του άλλου ανταποκριτή στα δεξιά.

Σίγουρα, οι θεατές που παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα το πρώτο κανάλι είχαν μία πολύ διαφορετική εικόνα για το τι συμβαίνει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

in.gr

Διαβάστε ακόμα: 

Είναι εύκολο για τον τηλεθεατή να διακρίνει αν αυτά που βλέπει στη Συρία είναι αλήθεια;