Με προκλητικό τρόπο η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι και επίσημα την ανταλλαγή τους με τους «8»

Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπερνά η Αγκυρα, η οποία με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για πρώτη φορά επισήμως, συνδέει ευθέως τους 8 Τούρκους με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στη φυλακή της Αδριανούπολης.

«Δώστε μας τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι δύο», είναι ουσιαστικά το ρεζουμέ της τουρκική επιστολής, με ημερομηνία 31 Μαΐου, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».

Η επιστολή της Αγκυρας, με αποστολέα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, έρχεται ως απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους «8», και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της.

Οσο για το περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με τα Τά Νέα, ο Τούρκος αξιωματικός κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Καταγγέλλει δε, την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους Τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς τιμωρία.

«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο της επιστολής.

Στο τέλος απευθύνει συστάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος – μέλος της ΕΕ».

iefimerida.gr