Φθινόπωρο: Μια εποχή που πρέπει (και εσύ) να λατρέψεις

“Life starts all over again when it gets crisp in the fall.” —F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby

Το φθινόπωρο  είναι η εποχή που δημιουργεί το αίσθημα πως γύρισες σπίτι. Μια ζεστασιά, μια οικειότητα, ένα καλωσόρισμα.Σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Είναι η εποχή που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να κάνουμε restart τη ζωή μας. Μετά από την αποδιοργάνωση που αναπόφευκτα προκαλεί το καλοκαίρι, είναι η εποχή της αναδιοργάνωσης, του επαναπροσδιορισμού και των νέων ξεκινημάτων.

Η ουσία είναι ότι αλλάζουμε εποχή και… πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας αρέσει! Να γιατί:

1. Για τον καλό σου τον καιρό
Πόσο πιο ευγενικός είναι ο ήλιος αυτήν την εποχή! Όσο πρέπει λαμπερός, αρκούντως ζεστός, τέλειος για βόλτες χωρίς να ιδρώνεις. Τώρα μπορείς να κάνεις και λίγο layering όταν ντύνεσαι, να νιώθεις άνετα με ένα ελαφρύ μπουφάν. Επιπλέον, αυτές οι πρώτες δροσιές μειώνουν κάπως το σύνδρομο FOMO. Όπου FOMO είναι αυτό το άγχος ότι θα μείνεις εκτός παρέας και εξελίξεων (από το αγγλικό Fear Of Missing Out), η σκέψη «μην κλείνεσαι μέσα με τόση ζέστη!». Tο FOMO είναι που σε κάνει να μην μπορείς να πεις όχι σε ακόμα μία έξοδο για ποτό, καφέ, brunch, μπάνιο, συναυλία και δε συμμαζεύεται – αλλά πόσα ακόμα cocktails να πιεις στο αχνίζον από τη ζέστη πεζοδρόμιο παρέα με τα κουνούπια και τις κατσαρίδες; Τώρα είναι ευκολότερο να αρνηθείς και να μείνεις μέσα (ή να φωνάξεις και άλλους μέσα) – όλοι καταλαβαίνουν.

2. Για τα χρώματα
Και ξαφνικά βλέπεις το πρώτο κίτρινο φύλλο. Δεν κιτρίνισε απότομα, απλώς για τον καθένα υπάρχει μια στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η φύση γύρω του αλλάζει και τότε προσέχει τα κίτρινα, τα μουσταρδί, τα πορτοκαλί, τα κόκκινα και κεραμιδί, όλα αυτά τα φθινοπωρινά χρώματα που θυμίζουν παιδικό κοτλέ παντελόνι. Το γιατί μας επηρεάζουν τόσο τα χρώματα εξηγείται επιστημονικά: από τη βρεφική ηλικία, τα έντονα οπτικά ερεθίσματα στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι κάτι σπουδαίο θα συμβεί. Αυτή από μόνη της η έμφυτη αντίδραση μας κάνει να νιώθουμε το φθινόπωρο ξεχωριστό. Μάλιστα, αυτήν την αίσθηση ενισχύει και η έννοια της… πολυπόθητης ισορροπίας, που από νωρίς ο άνθρωπος απέδωσε στην ισημερία (όχι τυχαία οι αστρολόγοι τοποθέτησαν ακριβώς επάνω της την αρχή του Ζυγού στον ζωδιακό κύκλο). Νέο χρωματικό φόντο στην εποχή της ισορροπίας, κάτι σημαντικό συμβαίνει εδώ…

3. Για τη δημιουργικότητα
Αν η ζέστη σε κάνει να νιώθεις το μυαλό σου σαν… λιωμένο παγωτό, ανίκανο να λειτουργήσει με τους ρυθμούς που ζητά η καθημερινότητά σου, η δροσιά του φθινοπώρου έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αποδεδειγμένα, το φθινόπωρο η δημιουργικότητά σου αυξάνεται, η μνήμη σου βελτιώνεται και γίνεσαι πιο παραγωγικός. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθείς και να δουλέψεις όταν ο καιρός δεν είναι και τόσο καλός (αρκεί να μην περνάς την ώρα σου νοσταλγώντας τις διακοπές του καλοκαιριού), άσε που είσαι γενικά πιο ήρεμος και λιγότερο επιθετικός, όπως αποδεικνύεται και από τους δείκτες της εγκληματικότητας, που όσο σφίγγουν οι ζέστες το καλοκαίρι, τόσο ανεβαίνουν…)

4. Για τη ρομαντζάδα
Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές και για αστέρια… Στ’ αλήθεια όμως. Δεν είναι το καλοκαίρι που έχει τα πρωτεία στην εκτόξευση των ορμονών. Η τεστοστερόνη, η ορμόνη που επηρεάζει τη λίμπιντο αντρών και γυναικών, ανεβαίνει όταν έρχεται το φθινόπωρο – μάλιστα, φτάνει σε επίπεδα υψηλότερα από κάθε άλλη εποχή. Και από την άνοιξη. Και από το καλοκαίρι. Love is in the air κυρίως το φθινόπωρο. Το αν πρόκειται για εξελικτικό κατάλοιπο σχετικό με την αναπαραγωγή ή αν επηρεαζόμαστε απλώς από την επίσης αυξημένη κοινωνικότητά μας αυτήν την εποχή (έρευνες δείχνουν ότι επικοινωνούμε περισσότερο με τους φίλους μας το φθινόπωρο), δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι οι φθινοπωρινοί μήνες είναι επίσης οι πιο γόνιμοι (ο Νοέμβριος, κυρίως), όπως αποδεικνύουν και οι δείκτες γεννήσεων, που φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

5. Για την όρεξη
Εκτός του ότι μπορείς να μαγειρέψεις και να φας χωρίς να σκας, και μπορείς ακόμα και να ψήσεις φαγητό στον φούρνο χωρίς να αυτοαναφλεχθεί όποιος βρίσκεται στο σπίτι εκείνη τη στιγμή, σκέψου: τα πιο νόστιμα (αν και τελευταία) σταφύλια, τα μουστοκούλουρα, τα πιο φρέσκα μήλα, τα γλυκά (δηλαδή τις μηλόπιτες) με κανέλα, τζίντζερ, πορτοκάλι, τη ζεστή σοκολάτα που σιγά σιγά αρχίζεις να λαχταράς, τον καφέ που επιτέλους αποκτά άρωμα, αφού τον προτιμάς ζεστό, τις κολοκύθες σε μορφή σούπας-πίτας-κέικ-ροφήματος, τα μανταρίνια, τα κυδώνια και τα αχλάδια σε γλυκά και μαζί με κρέατα, τα μανιτάρια (υπάρχει κάτι πιο φθινοπωρινό από ένα ριζότο με μανιτάρια;), τα κάστανα (ίσως ανάψεις και το τζάκι για το ψήσιμο, έτσι για την ατμόσφαιρα!) – και το γεγονός ότι όλα αυτά τα απολαμβάνεις σε ατμόσφαιρα… θαλπωρής. Ακόμα και κανένα κερί μπορεί να ανάψεις.

6. Για την παρέα
Τώρα, λοιπόν, που άναψες τα κεράκια σου (μήπως έχουν και άρωμα κανέλας;), μπορείς να υποδεχτείς τους αγαπημένους σου, φίλους ή οικογένεια. Αυτήν την εποχή ανακαλύπτουμε ξανά τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους, αυτούς που θέλουμε να καλέσουμε στο σπίτι μας, να φάμε και να πιούμε όλοι μαζί τα προαναφερθέντα αρωματικά φαγητά (ή απλώς να παραγγείλουμε πίτσες ή να τσακίσουμε ποπ-κορν και πατατάκια), να παίξουμε επιτραπέζια ή να δούμε μια ταινία ή το αγαπημένο μας σίριαλ. Μην ξεχνάς ότι τώρα ξεκινά η νέα σεζόν και στην τηλεόραση, οπότε ετοιμάσου για μαραθώνιους σίριαλ και για σινεφιλικές βραδιές με όλη την παρέα. Είναι η εποχή για μια πιο.. χουχουλιάρικη κοινωνικότητα…

Plus:
 Έχεις σκεφτεί ότι η φθινοπωρινή σεζόν είναι ιδανική για μικρές εξορμήσεις, σε χαμηλές τιμές; Το καλοκαίρι πέρασε αλλά οι καλοκαιρινοί προορισμοί είναι ακόμα διαθέσιμοι και πιο οικονομικοί, ενώ και για τα πιο φθινοπωρινά ή χειμερινά τοπία η ακριβή, high season δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ευκαιρία για εκδρομή!