Οι λόγοι που αγαπάμε το χορό (αντί για το γυμναστήριο)

Τώρα που μπήκε σιγά – σιγά το φθινόπωρο, οι περισσότεροι ψάχνουν για το καλύτερο είδος γυμναστικής, που θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα τους και δεν θα τους κουράσει. Η κίνηση του σώματος και η διαφυγή από την καθιστική ζωή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή υγεία και την ψυχική εκτόνωση, ανεξάρτητα από το αν κάποιος πρέπει να χάσει βάρος ή όχι. Η ιδανική μορφή γυμναστικής για αυτούς που βαριούνται αφόρητα το διάδρομο, τους κοιλιακούς και τα βαράκια, αλλά και για αυτούς που προτιμάνε κάτι πιο δημιουργικό και ευχάριστο, είναι σίγουρα ο χορός.

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ντρέπονται ή διστάζουν να ξεκινήσουν μαθήματα χορού σε κάποια σχολή, θεωρώντας ότι δεν θα είναι αρκετά καλοί ώστε να παρακολουθήσουν το μάθημα. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί μία προπάθεια υπεκφυγής, αφού οι περισσότερες σχολές έχουν τμήματα αρχάριων που μπορεί να επιλέξει ο καθένας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του χορού είναι ότι γυμνάζει το σώμα χωρίς να μας εξουθενεί, κάνει την ώρα να περνάει ευχάριστα και δημιουργικά, μας προσφέρει συνέχεια καινούργιες προκλήσεις, μας κρατάει σε εγρήγορση και μας εκτονώνει από τα άγχη της καθημερινότητας.

Μπορεί το σώμα να μην γυμνάζεται τόσο έντονα και επίπονα όπως στο γυμναστήριο, ωστόσο από τους πρώτους μήνες θα δείτε σίγουρα μεγάλη διαφορά στο σώμα σας, στις αντοχές σας και στη διάθεση σας και θα ψάχνετε διαρκώς καινούργιους τρόπους να διευρύνετε τους χορευτικούς σας ορίζοντες, μόλις ξεπεράσετε την πρώτη “ψυχρολουσία”.

Εξάλλου, ο χορός κοινωνικοποιεί και μας φέρνει σε επαφή με καινούργιους ανθρώπους και ερεθίσματα. Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε φίλους με κοινά ενδιαφέροντα, να διασκεδάσουμε στα πάρτι και στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν συχνά οι σχολές χορού, αλλά και να περιποιηθούμε το σώμα και την υγεία μας χωρίς να νοιώθουμε ότι εξαντλούμε τον οργανισμό μας.

Ας δούμε μερικές μορφές χορού που συνδυάζονται με τη γυμναστική και αποτελούν την καλύτερη πρόταση για ένα άκρως… χορευτικό φθινόπωρο:

Παραδοσιακός χορός

Είναι ευχάριστο ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι στρέφονται προς την εκμάθηση των παραδοσιακών μας χορών. Αναζητούν τρόπους έκφρασης και εκτόνωσης. Ο παραδοσιακός χορός τους δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με συνομήλικους, να εκτονωθούν, να γνωρίσουν ήθη και έθιμα της περιοχής τους, αλλά και άλλων περιοχών και να δημιουργήσουν μια μικρή κοινωνία, την ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Εκεί αναπτύσσεται αίσθημα αλληλεγγύης, ευγενούς άμιλλας, ικανοποίησης και μια κοινή προσπάθεια, να μάθουν τα βήματα, τον ρυθμό, τις κινήσεις και να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. Ιδιαίτερη γοητεία βεβαία βρίσκουν όταν πρόκειται να παρουσιάσουν την δουλεία τους σε κάποια εκδήλωση.

Zumba

Πολύ ευχάριστη και εκτονωτική, έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο. Η zumba αποτελεί ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιλαμβάνει στοιχεία από αερόμπικ και χορούς. Στις χορογραφίες ενσωματώνονται στοιχεία από: χιπ χοπ, σάμπα, σάλσα, μάμπο, πολεμικές τέχνες, λάτιν ακόμα και χορό της κοιλιάς και Bollywood.

Οριεντάλ

Η ιστορία του οριεντάλ (η αλλιώς χορός της κοιλιάς, όπως είναι γνωστός στον δυτικό κόσμο) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες προέρχεται από τις τελετουργίες γονιμότητας τόσο της Ελλάδας και της κεντρικής Αφρικής αλλά και από τις τελετουργίες προς τιμή των Θεών της γονιμότητας (όπως η Αφροδίτη, η Αστάρτη κλπ) της Ελλάδας, της μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

Γυμνάζει όλο το σώμα και ενδυναμώνει πολλές ομάδες μυών, όπως οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι μύες των χεριών από την κίνηση γνωστή ως snakes, οι τετρακέφαλοι μύες των ποδιών από τα shimmys, οι κοιλιακοί μύες από τα camels, οι μύες της μέσης καθώς και οι γοφοί.

Τάνγκο

Αισθησιακός και ρυθμικός, χορεύεται σε ζεύγη. Τα δύο σώματα κινούνται ταυτόχρονα και μοιάζουν σχεδόν ενωμένα. Το βασικό του στοιχείο είναι ο αυτοσχεδιασμός. Γυμνάζει τους μηρούς, τις γάμπες, τους άνω και πλάγιους κοιλιακούς. Σε ό,τι αφορά τις θερμίδες μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε περίπου 300 την ώρα.

Καποέιρα

Μια μέθοδος αυτοάμυνας των σκλάβων της Βραζιλίας που σύντομα μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο τελετουργικό χορό ο οποίος περιλαμβάνει πολλές περιστροφές του σώματος και τούμπες. Γυμνάζει τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, αλλά και τους κοιλιακούς μέσα από πολλές επαναλήψεις και κινήσεις. Ιδανικός για να απαλλαγούμε από 350 θερμίδες σε 1 ώρα.

Aerial Dance

Πρόκειται για σύγχρονο χορό που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών, ανθεκτικών υφασμάτων (πανιών) τοποθετημένα σε μεγάλο ύψος. Αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι να καταφέρεις να τυλίξεις το σώμα σου γύρω από τα υφάσματα με διάφορες τεχνικές, μένοντας σταθερή σε οριζόντια ή κάθετη θέση, γυμνάζοντας έτσι μυϊκές ομάδες που ούτε καν ήξερες ότι είχες. Σταδιακά οι πρακτικές συμβουλές και οι δυναμικές ασκήσεις γίνονται μια αέρινη χορογραφία.