Tι είναι αυτό που προκαλεί την μπυροκοιλιά και πώς μπορείτε να την ξεφορτωθείτε

Ένα έχετε μπυροκοιλιά, δεν είστε μόνοι. Φαίνεται ότι οι καταναλωτές μπύρας σε όλη την υδρόγειο έχουν την τάση να αναπτύσσουν κοιλιά, ειδικά καθώς μεγαλώνουν και ειδικά αν είναι άντρες.

Αλλά είναι πραγματικά η μπύρα που προκαλεί μια “μπυροκοιλιά”;

Τι προκαλεί τη μπυροκοιλιά;

Δεν είναι απαραιτήτως η μπύρα αλλά οι πάρα πολλές θερμίδες που μπορούν να μετατρέψουν την περιφέρεια της μέσης σας σε μια κοιλιά που προεξέχει από το παντελόνι σας. Οποιοδήποτε είδος θερμίδων – είτε από αλκοόλ, ζαχαρούχα ποτά, είτε από μεγάλες ποσότητες τροφίμων – μπορεί να αυξήσει το λίπος της κοιλιάς. Ωστόσο, το αλκοόλ φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σχέση με το λίπος στο μεσαίο τμήμα του σώματός μας.

“Γενικά, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη μέση, επειδή όταν πίνετε αλκοόλ, το ήπαρ μεταβολίζει κατά προτεραιότητα το αλκοόλ αντί για το λίπος”, λέει ο Michael Jensen, MD, ερευνητής ενδοκρινολογίας και παχυσαρκίας στην κλινική Mayo στο Rochester, Minn.

Η μπύρα είναι η συνήθης ύποπτη επειδή εύκολα κερδίζουμε θερμίδες από το αλκοόλ. Μια τυπική μπύρα έχει 150 θερμίδες – και αν πιείτε αρκετές, μπορείτε να καταλήξετε με πολλές θερμίδες.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους μεζέδες με τους οποίους συνοδεύουμε αυτές τις μπύρες. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξή μας. Επιπλέον, όταν πίνετε μπύρα σε ένα μπαρ ή πάρτι, το φαγητό με το οποίο συνοδεύεται είναι συνηθως παχυντικό (πίτσα, πατατάκια, τηγανητά κ.ο.κ.).

Γιατί το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά;

Όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίτε, οι υπερβολικές θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος. Το πού το σώμα σας αποθηκεύει το λίπος καθορίζεται εν μέρει από την ηλικία, το φύλο και τις ορμόνες σας.

Τα αγόρια και τα κορίτσια ξεκινούν με παρόμοια πιθανότυτα αποθήκευσης λίπους, αλλά η εφηβεία το αλλάζει αυτό. Οι γυναίκες έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος (το λίπος κάτω από το δέρμα) από τους άνδρες, έτσι ώστε αυτές οι πρόσθετες λιπαρές θερμίδες τείνουν να κατατίθενται στα χέρια τους, τους μηρούς, τους γλουτούς, καθώς και στις κοιλιές τους. Επειδή οι άντρες έχουν λιγότερα υποδόρια λιπαρά, αποθηκεύουν περισσότερο στις κοιλιές τους.

Οι μπυροκοιλιές τείνουν να είναι πιο εμφανείς στους ηλικιωμένους επειδή, καθώς μεγαλώνουμε, οι ανάγκες μας σε θερμίδες μειώνονται, ενώ συχνά γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι και η αύξηση του βάρους γίνεται ευκολότερη.

Καθώς τα επίπεδα ορμονών μειώνονται σε άνδρες και γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να αποθηκεύουν λίπος γύρω από τη μέση. Γυναίκες σε εμμηνόπαυση που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι καπνιστές μπορούν επίσης να αποθέσουν περισσότερο λίπος στις κοιλιές τους, λέει ο Jensen.

Ποιο είναι το πρόβλημα με μια μπυροκοιλιά;

Το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο αντιαισθητικό. Συνδέεται με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, από τον διαβήτη τύπου 2 μέχρι την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η συγκέντρωση επιπλέον κιλών στους μηρούς ή τους γοφούς σας είναι λιγότερο επικίνδυνη από την μεταφορά τους στην κοιλιακή περιοχή. Επιπλέον, το υποδόριο λίπος που μπορείτε να συγκεντρώσετε γύρω από τη μέση και στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς σας δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα που περιβάλλει τα όργανα σας.

Το σπλαγχνικό λίπος εντός του κοιλιακού τοιχώματος μετράται συχνά με την περιφέρεια μέσης.

Όταν η περιφέρεια μέσης υπερβαίνει το 89 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 100 για τους άνδρες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και συνολικής θνησιμότητας”, λέει ο Jensen. Προειδοποιεί ότι αυτοί οι αριθμοί είναι απλά οδηγίες και συνιστά να διατηρείτε το μέγεθός σας κάτω από αυτούς τους αριθμούς

Πώς να χάσετε τη μπυροκοιλιά;

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος αντιμετώπισης του λίπους της κοιλιάς εκτός από την δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδο μείωσης των θερμίδων και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Τα μονοακόρεστα λίπη και οι λεγόμενες δίαιτες “λίπους της κοιλιάς” δεν θα μειώσουν την κοιλιά σας πιο γρήγορα από οποιαδήποτε υγιεινή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, λέει ο Jensen.

Λόγω της σχέσης μεταξύ των θερμίδων αλκοόλ και του λίπους της κοιλιάς, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία σας θέτει σε κίνδυνο για ηπατική βλάβη και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι γενικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό του αλκοόλ σε μία μερίδα ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.