Μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου, γνωστό και ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι

Το χρυσάνθεμο είναι γνωστό και ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι.

Το χρυσάνθεμο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο, ομορφαίνοντας τις αυλές και τα μπαλκόνια μας με τα εντυπωσιακά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Λόγω της μεγάλης καλλωπιστικής του αξίας, το χρυσάνθεμο φυτεύεται παντού, τόσο σε παρτέρια και κήπους, καθώς και σε γλάστρες για να διακοσμήσει αυλές και μπαλκόνια. Το χρυσάνθεμο είναι, επίσης, γνωστό και ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι, καθώς είναι ανθισμένο την περίοδο της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Στην Κίνα από όπου κατάγεται, εκτός από καλλωπιστικό είναι και εδώδιμο λουλούδι. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ποικιλίες χρυσάνθεμου των οποίων οι βλαστοί τρώγονται σε σαλάτες, ενώ τα άνθη τους γίνονται ρόφημα, το διάσημο τσάι χρυσάνθεμων.

Τι ποικιλία χρυσάνθεμου επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε! Πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού και όψιμες ποικιλίες που ανθίζουν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Η διάρκεια της ανθοφορίας του χρυσάνθεμου εξαρτάται από την ποικιλία του και από την περιοχή που το έχουμε φυτέψει. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία γίνονται «φουσκωτά» με πολλά μικρά άνθη, τα φυτεύουμε στον κήπο. Για να διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία τους, είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε φυτά των οποίων τα άνθη δεν έχουν ανοίξει τελείως, με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι θα τα απολαμβάνουμε για περισσότερο καιρό. Αν έχουμε σκοπό να μεταφυτέψουμε τα χρυσάνθεμα σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο, αποφεύγουμε φυτά με τελείως κλειστά μπουμπούκια, καθώς λόγω του στρες που τους προκαλεί η μεταφύτευση μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου.

Τι προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου;

Κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου προσέχουμε να διατηρούμε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες μέσα στη γλάστρα, σπάμε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο για να εξασφαίζει καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για τα χρυσάνθεμα μας.

Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλουν τα χρυσάνθεμα;

Τα χρυσάθεμα έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. Συγκεκριμένα, ποτίζoυμε κανονικά 2 φορές την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, προσέχοντας να μη βρέχουμε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν συχνότερο πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών. Προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα 2 βδομάδες μετά τη μεταφύτευση και επαναλαμβάνουμε ξανά στις αρχές άνοιξης και κάθε μήνα για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας που αποτελεί σημαντικό εντομολογικό εχθρό του χρυσάνθεμου, ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε εβδομάδα με φυσικό διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Τι κλάδεμα χρειάζεται το χρυσάνθεμο;

Κλαδεύουμε τα χρυσάνθεμα όταν όλα τα λουλούδια τους έχουν μαραθεί, αφαιρώντας τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόβοντας τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό του χρυσάνθεμου, μετά το κλάδεμα, σύντομα εμφανίζει νέα κλαδιά, αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές του ρίζες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του χρυσάνθεμου, να κορφολογούμε αφαιρώντας τα ξεραμένα λουλούδια για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό μας, καθώς και για να το βοηθήσουμε να αναπτύξει τα νέα άνθη για το επόμενο διάστημα.

Πώς πολλαπλασιάζεται το χρυσάνθεμο;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά χρυσάνθεμου ακολουθώντας τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, κόβοντας δηλαδή τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκτατοστών από το μητρικό φυτό στις αρχές της άνοιξης και φυτευοντάς τα σε γλάστρες φυτωρίου. Το χρυσάνθεμο μπορεί, επίσης, να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης ή σε σπορείο στα τέλη του χειμώνα, καθώς και με την πολύ εύκολη διαδικασία της διαίρεσης των ριζωμάτων του. Συγκεκριμένα, όταν τα χρυσάνθεμα αποκτήσουν ύψος 10-15 εκατοστών κατά την περίοδο της άνοιξης, τα αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό, διαχωρίζοντας τα ριζώματα τους. Αφού τα κορφολογήσουμε μπορούμε να τα φυτέψουμε σε νέες γλάστρες και να δημιουργήσουμε νέα φυτά που θα μας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο.

Και ένα μυστικό για το χρυσάνθεμο

Η πυρεθρίνη, γνωστή και ως φυσικό πύρεθρο, είναι μια ουσία που βγαίνει από ένα είδος χρυσάνθεμου, του πύρεθρου και χρησιμοποιείται ως οικολογικό εντομοκτόνο στον κήπο για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων.

mistikakipou