4 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Αν η πρωινή παρέλαση, τα τραπέζια με τους γνωστούς σου και ο εορτασμός του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου σε κούρασαν. Κάτσε στο σπίτι σου και δες μια από τις παρακάτω ταινίες.

«Το μπαλκόνι- Μνήμες κατοχής» (2018) σε σκηνοθεσία Χρύσανθος Κωνσταντινίδης – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ- Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, βασισμένο στην έρευνα του Γερμανού ιστορικού Prof. Dr. Christoph U. Schminck-Gustavus. Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στην Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν. 1943: Γερμανοί αλπινιστές καταδρομείς εισβάλουν στο χωριό Λιγκιάδες στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων», σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες.Την επόμενη ημέρα ένα μωρό 14 μηνών βρέθηκε ζωντανό από τους συγχωριανούς του να θηλάζει στη νεκρή μητέρα του όντας τραυματισμένο από ξιφολόγχη στην πλάτη. 1989: Ο Γερμανός ιστορικός επισκέπτεται το χωριό, μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των 5 επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. 2018: Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις κασέτες με τις μαρτυρίες των προγόνων τους που επέζησαν του ναζιστικού εγκλήματος.

*ΕΡΤ1, Δευτέρα 28/10 στις 22:00

«Ο λαβύρινθος της σιωπής» (2014) σε σκηνοθεσία Τζούλιο Ρικιαρέλι- Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Γερμανία, 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς. Και κανείς δε ρωτά. Ένας νεαρός δικηγόρος ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι ή, ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ που τον γνωρίσαμε ως «Άδοξο Μπάσταρδο» (2009) και τον ξανασυναντήσαμε ως «Νεαρό Κύριο Γκαίτε» (2010), υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό δικηγόρο που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς, φέρνοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Παίζουν: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνζι Γιόχμαν, Γκερτ Βος

*ΕΡΤ2, Δευτέρα 28/10 στις 22:00

«Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» (1998) σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο λοχαγός του αμερικανικού στρατού, Τζον Μίλερ, αποβιβάζεται στην Νορμανδία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποστολή να βρει και να φέρει πίσω στην πατρίδα τον νεαρό στρατιώτη Ράιαν, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τα τέσσερα αγόρια της οικογένειας του που παραμένει ζωντανός στον πόλεμο. Μαζί με μια μικρή ομάδα θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τον Ράιαν ενώ ο πόλεμος μαίνεται και οι δυσκολίες φαντάζουν απροσπέλαστες.

Παίζουν: Τομ Χανκς, Ματ Ντέιμον, Μπάρι Πέπερ, Τομ Σίζεμορ, Τζέρεμι Ντέιβις, Άνταμ Γκόλντμπεργκ, Βιν Ντίζελ, Έντουαρντ Μπέρνς, Τζιοβάνι Ριμπίζι

*ΣΚΑΙ, Δευτέρα 28/10 στις 23:00

«Ουζερί Τσιτσάνης» (2015) σε σκηνοθεσία Μανούσο Μανουσάκη

Θεσσαλονίκη, 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή. Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Καβουκίδου, Γεράσιμος Σκιαδαρέση, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ

*OPEN, Δευτέρα 28/10 στις 21:00