Να την ακούς την αγκαλιά, μιλάει με λόγια αληθινά

Μια αγκαλιά, παρηγοριά, γιατρειά! Δυο καρδιές ακουμπούν, συντονίζονται, χτυπούν στον ίδιο ρυθμό. Μια σχέση οικειότητας, εμπιστοσύνης. Μια ανάγκη, ένα λιώσιμο. Η άδεια για να πλησιάσουμε και να μας πλησιάσουν.
Μια αληθινή αγκαλιά, προσφέρει θεραπεία σε υλικό και νοητικό επίπεδο. Η ειλικρινής αγκαλιά, μας κάνει ασφαλείς και μας τονώνει την αυτοεκτίμηση.
Η αγκαλιά είναι μια, αλλά αλλάζει η δυναμική της, ανάλογα με το τι αισθανόμαστε.
Αγκαλιάζουμε συντροφικά, φιλικά, προστατευτικά, παρηγορητικά. Αγκαλιάζουμε από φόβο, όταν είμαστε συνένοχοι σε κάτι, (ώμο με ώμο) ή ακόμα και τυπικά, (ενωμένο το πάνω μέρος του σώματος, αλλά σε απόσταση το κάτω). Μια αγκαλιά, μαλακώνει ακόμα και τον πιο σκληρό, αυταρχικό, παγερό άνθρωπο. Μία κίνηση που δηλώνει αποδοχή. Ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων. Πολλές φορές μια αγκαλιά, δηλώνει συγχώρεση. Αγκαλιάζουμε για να προστατεύσουμε. Αγκαλιάζουμε όταν πραγματικά νοιαζόμαστε.
Όμως, και πόσοι από εμάς, δεν αποζητάμε την αγκαλιά; Την έχουμε ανάγκη όταν είμαστε καλά, μα και όταν περνάμε δύσκολα. Έχουμε ανάγκη να μας σφίξει κάποιος και να ενώσει τα κομμάτια μας. να πάρει μακριά τον πανικό και την απελπισία μας, να νιώσουμε λες και μας κρατάει από το να διασκορπιστούμε σε χίλια μικρά κομματάκια. Να νιώσουμε ότι κατά κάποιο τρόπο συγκρατεί τη ψυχή μέσα στο σώμα μας, για να μην αρχίσει να κυλά προς τα έξω. Πόσοι δεν έχουμε την ανάγκη από μια αγκαλιά που θα εξαφανίσει τη μοναξιά μας;
Απ την άλλη, όλοι έχουμε ζήσει μια ξαφνική αγκαλιά. Όλοι έχουμε νιώσει το σοκ που παθαίνει η ψυχή μας όταν κάποιος οικείος, μας δείχνει με αυτό τον τρόπο την αγάπη του, και όλοι θα θέλαμε κάποια στιγμή να ζήσουμε αυτή τη σφιχτή συντροφική αγκαλιά, που δηλώνει το φόβο του αποχωρισμού. Εκείνη την αγκαλιά που συνθλίβει, που δε μπορείς να αναπνεύσεις. Εκείνη την αγκαλιά που κλείνεις τα μάτια, και θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα, γιατί γιατρεύεσαι, γιατί νιώθεις ότι βρίσκεσαι σπίτι. Γιατί όλα μπαίνουν στη θέση τους.
Φίλος; Σύντροφος; γονιός;
Μαλακός; Σκληρός; Ερωτευμένος;
Όλες οι ιδιότητες και τα συναισθήματα χωράνε μέσα της.

Να την ακούς την αγκαλιά. Μιλάει με λόγια αληθινά, με λόγια μεγάλης αξίας.
Χρησιμοποιεί τα λόγια της σιωπής!

Μαρία Χαρίτου.