Πέντε λόγοι να καθαρίσετε (και να φάτε) ένα μανταρίνι

Είναι αρωματικό, είναι χειμωνιάτικο, είναι ιδανικό σνακ και είναι εύκολο να το έχουμε μαζί μας, ακόμη και εκτός σπιτιού. Γιατί, όμως, πρέπει να το τρώμε πιο συχνά;

Η γλυκιά του γεύση και το άρωμά του το κατατάσσουν σε ένα από τα αγαπημένα μας εσπεριδοειδή, ιδιαιτέρως γευστικό, χορταστικό, αναζωογονητικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Το μανταρίνι αποδίδει λίγες θερμίδες (1 μέτριο φτάνει τις 45 θερμίδες) και εκτός από τη γεύση του, μας χαρίζει κάλιο, φυτικές ίνες σε ποσοστό 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, βιταμίνη Α, βιταμίνη C σε ποσοστό 39% αυτής που χρειαζόμαστε, όπως και ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τι μας προσφέρουν λοιπόν;

Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική τους δράση συμβάλλει στη μείωση της φθοράς του οργανισμού, ενώ αποτελεί παντοτινό όπλο κατά του καρκίνου.

-Διατήρηση της υγείας των νέων κυττάρων στο σώμα και διαμόρφωσή τους, χάρη στο φυλλικό οξύ τους. Η επαρκής κατανάλωσή του, μάλιστα, μπορεί να αποτρέψει τις αλλαγές του DNA που οδηγούν σε καρκίνο και είναι ουσιώδες για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων για το σώμα.

-Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, χάρη στη βιταμίνη C. Η δημοφιλής αυτή βιταμίνη, όμως, παίζει ρόλο και στη σύνθεση του κολλαγόνου στο σώμα, το οποίο βοηθά στην επούλωση των πληγών και στην ενδυνάμωση των συνδέσμων ανάμεσα στα οστά, ενώ βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.

-Καλύτερη υγεία ματιών λόγω της βιταμίνης Α, η κατ’ εξοχήν βιταμίνη της όρασης. Η βιταμίνη Α, βέβαια, είναι απαραίτητη γενικότερα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και την υγεία του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία της όρασης στο σκοτάδι και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

-Καλύτερη εντερική υγεία, χάρη στην πηκτίνη τους, η οποία προάγει την υγιή κινητικότητα του εντέρου. Συγκεκριμένα, μετά την πέψη της πηκτίνης, η ίδια τίθεται στη διαδικασία της ζύμωσης μέσα στο έντερο αυξάνει την ωφέλιμη μικροχλωρίδα του.