Έπαθλο του Σπύρου Λούη από τον πρώτο Μαραθώνιο του 1896 επιστρέφει στην Ελλάδα

«Ως το Πικέρμι, στα μισά του δρόμου, ήμουν έκτος. Πρώτος ερχόταν ο Γάλλος, δεύτερος ένας Αυστραλός και άλλοι. Από το Πικέρμι και ύστερα, άρχισα να τους πιάνω έναν-έναν και, στην Αγία Παρασκευή, έφθασα τον πρώτον. Από κει και πέρα, έμεινα στην πρώτη θέση».

Χρόνια μετά την θριαμβευτική είσοδό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πρώτος νικητής του Μαραθωνίου δρόμου στους πρώτους Ολυμπιακούς της νεώτερης εποχής, το 1896, ο Σπύρος Λούης, ο νερουλάς από το Μαρούσι με τα φτερωτά πόδια, που ξεπέρασε όλους τους προπονημένους δρομείς, θυμόταν στα «Αθηναϊκά Νέα» εκείνες τις νικηφόρες μέρες.

Ανάμεσα στα έπαθλα που είχε λάβει τότε από το ελληνικό κράτος και ένας αρχαίος σκύφος, που είχε αθλοθετηθεί από έναν συλλέκτη, τον Λάμπρο Π. Ιωάννου, ακριβώς λόγω της αθλητικής παράστασης που έφερε πάνω του. Είναι αυτό το αντικείμενο, που χαμένο για χρόνια, μαζί με όλα τα κειμήλια και τα υπάρχοντα της οικογένειας του Λούη, επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα.

Ο αρχαίος σκύφος από τα έπαθλα του Σπύρου Λούη στον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο το 1896, επιστρέφει στην Ελλάδα και θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο αρχαίος σκύφος αθλοθετήθηκε από τον Ιωάννη Π. Λάμπρο, ο οποίος ζήτησε από τον τότε διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο την άδεια να προστεθεί στα έπαθλα, μαζί με το Ασημένιο Κύπελλο το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ.

Το αρχαίο αγγείο φέρει παράσταση με δολιχοδρόμους που παρακολουθούνται από αγωνοδίκες, και ο Λάμπρος είχε θεωρήσει το θέμα σχετικό με τον αθλητισμό, καθώς ο δόλιχος ήταν αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα, απόστασης περίπου 4.800 μέτρων.

Το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ θα επιστρέψει τον πολύτιμο σκύφο στην Ελλάδα και αύριο θα αποκαλυφθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Το αγγείο είχε χαθεί μαζί με άλλα και τελικά εντοπίσθηκε στο γερμανικό πανεπιστήμιο.

Για τη νίκη του στον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο δρόμο (Αθήνα 1896) ο Σπύρος Λούης είχε λάβει επίσης ένα αργυρό κύπελλο, που βρίσκεται τώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ένα αργυρό μετάλλιο, που εκτίθεται στο Μουσείο του Μαραθώνα.

lifo.gr