Καστοριά: Ο αγαπημένος γύρος της λίμνης (γυρολιμνιά)

Η λίμνη της Καστοριάς είναι μία από τις ομορφότερες λίμνες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων.

Ο γύρος της λίμνης (γυρολιμνιά) είναι από τις πιο κλασικές διαδρομές που κάνει ένας Καστοριανός και που φυσικά προτείνει στον κάθε επισκέπτη της πόλης.

Η βόλτα αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν από πολύ κοντά τη λίμνη. Ο καλύτερος τρόπος για να χαρεί κάποιος το τοπίο είναι να κάνει τη διαδρομή αυτή με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τα θεόρατα πλατάνια και οι ιτιές γέρνουν πάνω από τη λίμνη. Στο δρόμο συναντά κανείς περιπατητές και παρέες που ψαρεύουν με καλάμια. Ωραίες εικόνες που φανερώνουν τη διαρκώς ανανεούμενη σχέση των ανθρώπων με τη λίμνη.

Η ησυχία διακόπτεται συχνά από τις βουτιές των πουλιών και τα πετάγματα στις καλαμιές. Οι ψαράδες, οι πάπιες, εκκλησάκια, η θέα στις απέναντι όχθες και οι γαλάζιες βάρκες ή τα παραδοσιακά καράβια που διασχίζουν τα νερά της λίμνης είναι τα στιγμιότυπα αυτά που αποτυπώνονται στην μνήμη του κάθε επισκέπτη, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Όλη την ομορφιά της γυρολιμνιάς αιχμαλώτισε  με τον  φωτογραφικό του φακό ο Χρήστος Ούσλης.

Ολόκληρη πάντως η περιοχή της Καστοριάς ενδείκνυται για μια φθινοπωρινή απόδραση καθώς είναι ένα μέρος που προσφέρει όμορφο φυσικό τοπίο, αλλά και αξιοθέατα.