Αυτό είναι το τελικό σήμα για τα Μακεδονικά προϊόντα (video)

Τρεις είναι οι λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν το σήμα: ένα μεγάλο «Μ», το σύνθημα «The Great Land» κατ τα χρώματα μπλε και άσπρο

Το πολυαναμενόμενο σήμα που ετοίμασε ο ΣΕΒΕ για να συνοδεύει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σήμα έχει στο κέντρο ένα κεφαλαίο «Μ» ενώ το Macedonia χρησιμοποιεί το αγγλικό c και όχι το k. Τo «GREAT» χρησιμοποιείται για να παραπέμπει στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Alexander the Great, συνδέοντας έτσι το macedonia με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Μάλιστα, στο GR η γραφή είναι έντονη (bold) και παραπέμπει στα αρχικά της χώρας ενώ στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και τα χρώματα άσπρο και μπλε. Το σήμα έχει τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές προκειμένου να προσαρμόζεται στο φαγητό, το κρασί, τις υπηρεσίες τεχνολογίας αλλά και τον χώρο της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κατοχύρωση συλλογικού σήματος ΕΕ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας: Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Δυτικής Μακεδονίας.

«Η επιλογή και η σχεδίαση έγινε με ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της με σκοπό το σήμα να αποτελέσει ομπρέλα προστασίας για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα», τόνισε ο ίδιος.

Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα παρουσιαστούν στις 13 Δεκεμβρίου οι ιδιαιτερότητες του σήματος αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

C και όχι Κ

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευστράτιος Τσαχπίνης της εταιρείας FOTONE που επιμελήθηκε το σήμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της γραφής του ονόματος Macedonia που μάλιστα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο.

Όπως επισήμανε, το γραφείο είδε ότι οι αναζητήσεις με το c είναι 400 εκατ ενώ με k 13,5 εκ., ενώ σε αναζητήσεις διαπιστώθηκε ότι και πολλές ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν το c «καθώς είναι παγκοσμίως αποδεκτό».

Όπως διευκρινίστηκε το συλλογικό σήμα δεν μπορεί να φέρει σημαίες ή εθνικά σύμβολα και για αυτό δεν υπάρχει πουθενά το εθνόσημο.

Το σήμα θα κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε.