ΔΕΗ: Κατεβάζουν οι εργαζόμενοι τους διακόπτες με απεργία «διαρκείας»

Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η απεργία που είχε ανασταλεί λόγω καιρικών φαινομένων. Οι εργαζόμενοι προκήρυξαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες – με την εξαίρεση της περιοχής της Ρόδου η οποία έχει κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης.

Στην ανακοίνωσή της που γνωστοποιεί ότι ξεκινάει απεργία διαρκείας, η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ υποστηρίζεί ότι με το νομοσχέδιο, καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και προετοιμάζεται το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Όπως ορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ανατρέπεται και όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας η οποία πλέον θα είναι της τάξης του 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, τη μετακίνηση προσωπικού της εταρείας ανάμεσα σε θυγατρικές αλλά και στο Δημόσιο.

Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, την στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.