Μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα

Μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον ζήτημα ημερών για να ανακοινωθούν και επίσημα. Είχε προηγηθεί το μήνυμα της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι νέες έμμεσες και άμεσες ελαφρύνσεις κινητής τηλεφωνίας τις οποίες θα δουν οι καταναλωτές θα γίνονται είτε μέσω μειώσεων είτε από πολλαπλασιασμό των δεδομένων τους για χρήση ίντερνετ.

Το µήνυµα που έστειλε η κυβέρνηση σε συνδυασµό µε την ταχεία ψήφιση των διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων οδηγούν στον επανακαθορισµό των τιµολογίων προς τα κάτω από τις εταιρείες, που συνεχίζουν όµως να εκφράζουν παράπονα για υπερφορολόγηση των υπηρεσιών τους.

Μάλιστα, το σχέδιο θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ακριβή μου Ελλάδα – πόσο πληρώνουν σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις ακριβότερες χρεώσεις δεδομένων του ίντερνετ στην Ευρώπη, με τους χρήστες στη χώρα μας να πληρώνουν μέχρι και 30 φορές πάνω για σερφάρισμα από smartphone.

Χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι στην “κορυφή”, και ακολουθούν Κύπρος, Αγγλία και Ιταλία, με Φινλανδία και Μονακό να είναι πολύ πιο πίσω στις αντίστοιχες χρεώσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στα 7,5 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο για τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:

-1η: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)

-2η: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)

-3η: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)

-4η: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)

Οι πιο φθηνές χρεώσεις

Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:

-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)

-ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB).

Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εμφανίζεται ότι την Ελλάδα, παρά την αύξηση που καταγράφεται, ο χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο ευρωπαίος χρήστης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι χρεώσεις προ φόρων είναι μικρότερες. Πρόβλημα εξάλλου στην υψηλή φορολογία επικαλούνται και οι εταιρείες των παρόχων.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατά το τελευταίο έτος σημείωσε πρόοδο σε σχέση με το μέσο όρο τστην ΕΕ, αλλά κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 κρατών.