Για τους συλλέκτες του Μουντιάλ ο αγώνας ξεκινά στο 90’

Κάθε που ο χρόνος κυλά και συμπληρώνει τετραετία, οι κολλημένοι με τη μπάλα στήνουν αυτιά και μάτια μπροστά από τις οθόνες και παρακολουθούν την πιο πολυπολιτισμική διοργάνωση ποδοσφαίρου. Σε ένα επίπεδο πιο πάνω από τους απλούς θεατές, οι συλλέκτες του Μουντιάλ κρατούν την Ιστορία του θεσμού στα χέρια τους και τη διασώζουν από γενιά σε γενιά.

Ομοιώματα παικτών, άλμπουμ με αυτοκόλλητα της Panini, εισιτήρια, προγράμματα αγώνων, θεματικά περιοδικά, μπάλες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τόσα άλλα. Η συλλεκτική μανία των «εραστών» του Μουντιάλ δεν έχει τέλος, μονάχα μια αρχή που συνήθως πηγάζει από τα παιδικά τους χρόνια. Τότε που ένα εντυπωσιακό γκολ διαπέρασε τα δίχτυα και ταυτόχρονα την πρώιμή τους λαχτάρα να γίνουν και οι ίδιοι σταρ του ποδοσφαίρου.

Ακόμα κι αν η ζωή τα έφερε διαφορετικά και δεν κατέληξαν να ακολουθούν την πορεία των ινδαλμάτων τους, οι συλλέκτες γράφουν τα δικά τους χιλιόμετρα με το πάθος και το μεράκι να κρατήσουν για πάντα ζωντανή την Ιστορία της πιο εμπορικής αθλητικής διοργάνωσης.

Ο Λεωνίδας Μαλεζάς, παλιός αθλητικός δημοσιογράφος της πόλης στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Αγγελιοφόρος», ανήκει στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα των ανθρώπων που διατηρούν λαμπερές τις στιγμές του Μουντιάλ στη μνήμη τους ακόμα και όταν τα φώτα στα υποβλητικά στάδια έχουν πια σβήσει.
«Ξεκίνησα να συλλέγω από μικρή ηλικία. Στην αρχή χαρτάκια που βρίσκαμε στις σοκολάτες ΜΕΛΟ κι ύστερα τα πρώτα χαρτάκια που έβγαλε ο Φλόκας τη δεκαετία του ’60, που ήταν από χαρτόνι και τα κολλούσαμε σε ένα ειδικό άλμπουμ που βγήκε εκείνη την εποχή. Τότε, φυσικά, όλα ήταν για το ελληνικό πρωτάθλημα, δεν υπήρχαν ακόμα πράγματα για το Μουντιάλ στην Ελλάδα», θυμάται ο κ. Μαλεζάς και συνεχίζει: «Φεύγοντας με τους γονείς μου για να ζήσουμε μετανάστες στη Γαλλία, στο Παρίσι, είχα την τύχη να αποκτήσω τηλεόραση, πράγμα που στη χώρα μας τότε δεν υπήρχε. Είδα στα έντεκά μου χρόνια όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που έγινε το 1970 στο Μεξικό, με τη μεγάλη Βραζιλία του Πελέ να κερδίζει και έτσι κόλλησα το ‘’μικρόβιο’’ της συλλογής για το Μουντιάλ. Ήταν η πρώτη φορά που η Panini έβγαλε το άλμπουμ με τα αυτοκόλλητα».

Για τους φύσει και θέσει συλλέκτες, το χόμπι τους βασίζεται στην ανταλλαγή και όχι στην αγοραπωλησία. Η απόκτηση αντικειμένων μέσω eBay, με χρηματικά αντίτιμα που συχνά συνοδεύονται από αρκετά μηδενικά στο τέλος, δεν ταιριάζει στην αθώα πλευρά του πάθους τους.

Όπως σχολιάζει ο ίδιος, «θα ήθελα να πηγαίνω σε κάθε Μουντιάλ για συλλεκτικούς λόγους. Στο εξωτερικό υπάρχουν σύλλογοι συλλεκτών που συγκεντρώνονται στις πόλεις που γίνονται οι αγώνες και γνωρίζονται μεταξύ τους, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και αντικείμενα, βγάζουν ειδικά αναμνηστικά γραμματόσημα. Υπάρχει γενικά ένα όμορφο και ζωντανό κλίμα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον. Κάναμε μια προσπάθεια παλιότερα με τον Σωτήρη Μαργιέλο, συλλέκτη από την Αθήνα, αλλά δεν ευοδώθηκε. Φταίει που και οι νεότεροι στη χώρα μας δεν μπαίνουν σε διαδικασία να συλλέξουν. Στις χώρες έξω αυτό συμβαίνει κανονικά».

Γιατί όμως οι νέες γενιές στην Ελλάδα έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε αυτό το μακραίωνο χόμπι; Για ποιο λόγο δεν μαζεύουν με ενθουσιασμό, αυτοκόλλητο το αυτοκόλλητο, τους παίκτες των εθνικών ομάδων σε ένα άλμπουμ για να το κρατήσουν για πάντα αναλλοίωτο στο ράφι τους; «Ίσως φταίει που δεν κάνουν ανταλλαγή με συμμαθητές και φίλους και έτσι ό, τι κι αν έχουν στα χέρια τους, μπαίνει σε ένα συρτάρι και ξεχνιέται ή στη χειρότερη περίπτωση πετιέται από την μητέρα τους στα σκουπίδια. Δυστυχώς τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία που έχουν αυτά τα πράγματα».

Ο Λεωνίδας Μαλεζάς, μαζί με τους μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους που διατηρούν ένα αρχείο ετών με συλλεκτικό υλικό του Μουντιάλ και άλλων ποδοσφαιρικών οργανώσεων, αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο «μουσείο» που θα είναι χρήσιμο στο μέλλον να αξιοποιηθεί. Οι συλλογές, το μεγάλο και δομημένο αρχείο τους, όλα τα ευρήματά τους από χρόνια ερευνών και ανταλλαγών μπορούν να γίνουν ευκαιρία για τη διάσωση τμήματος του συλλογικού μας παρελθόντος αν πέσουν στα σωστά χέρια. Ευχής έργον κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα…

*Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η συλλογή αντικειμένων με θέμα το Μουντιάλ, η ανταλλαγή ή μια ευρύτερη προσπάθεια αξιοποίησης των αθλητικών συλλογών ιδιωτών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Μαλεζά τηλεφωνικά: 6972 020 014.

parallaximag.gr