4 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Μια καινούργια εβδομάδα ξεκίνησε, με το σαββατοκύριακο να αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Αν σε έπιασαν οι δευτεριάτικες στεναχώριες βάλε μια από τις παρακάτω ταινίες και χαλάρωσε.

«ΛΠ» (2018) σε σκηνοθεσία Χρήστος Πέτρου – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ- Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Είμαστε σε μια εποχή (μέσα 80ς) στην ακμή των συνθεσάιζερ, που γίνονται πια προσβάσιμα σε περισσότερους μουσικούς, δίνοντας είδη όπως π.χ. η σύνθποπ, που φτάνει να γίνει μέινστρημ, ενώ μόλις ανατέλλει η εποχή των σάμπλερ που θα ανανεώσουν την ποπ που τελικά ακούμε έως σήμερα. H ταινία εστιάζει σε 3 δίσκους της Λένας Πλάτωνος, που κυκλοφόρησαν διαδοχικά μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή “Μάσκες Ηλίου” 1984, “Γκάλοπ” 1985, “Λεπιδόπτερα” 1986. Οι δίσκοι αυτοί εκτός απ’ τ’ ότι κυκλοφόρησαν σχεδόν μαζί κι έχουν έναν χαρακτηριστικό ηλεκτρονικό ήχο (παρά την ποικιλία του), βγαίνουν σ’ ένα ελληνικό δισκογραφικό περιβάλλον που ήταν πολύ άγονο τότε για τέτοια μουσική. Η Πλάτωνος σπουδάζει κλασικό πιάνο στην Βιέννη και το Βερολίνο, ξεκινά τη καριέρα της συμμετέχοντας στη μουσική της ραδιοφωνικής “Λιλιπούπολης” του Χατζιδάκι και κάνει 2 επιτυχημένους εμπορικά δίσκους απ’ το ’80 ως το ’83.

Το 1984 κυκλοφορεί τον πρώτο της, απολύτως προσωπικό δίσκο, “Μάσκες Ηλίου” σε δική της μουσική πάλι, αλλά αυτή τη φορά γράφει και τους στίχους. Ο ήχος της αλλάζει δραματικά, γίνεται ωμά Ηλεκτρονικός. Ο στίχος είναι ένα μέσα έξω στον πιο πεζό ρεαλισμό και στον πιο άπιαστο υπερρεαλισμό, αλλά μιλάμε για τραγούδια (θα ήταν υπερβολή να μιλούσαμε για σύνθποπ?). Ενώ η υποδοχή απ’ το κοινό της εποχής είναι αμήχανη. Η ταινία παρουσιάζει αυτά τα 3 άλμπουμ, θέλοντας να ξαναθυμίσει σε κάποιους και να κάνει γνωστή σε άλλους, μια μουσικό ιδιότυπη, τολμηρή και ευαίσθητη, παγκόσμια απήχηση.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη δημιουργία τους μιλάνε για την εμπειρία, την εποχή, τους τρόπους, την Λένα και αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ που έχει καταγράψει την Λένα του 84-87, δίνει μια εικόνα της λοξής εκείνης εποχής. Το ΛΠ “ακούει” τη μουσική της Λένας Πλάτωνος και “διαβάζει” τους στίχους της. Σ αυτό βοηθάνε μουσικοί Έλληνες κ ξένοι, πολλοί απ τους οποίους δεν είχαν γεννηθεί όταν βγήκαν οι δίσκοι και αποδίδουν / μεταγράφουν / ρημιξάρουν μερικά απ τα καλύτερα κομμάτια των δίσκων, αποδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του υλικού, όπως Alexis Taylor(HotChip), Red Axes, Flako, Lena Willikens και άλλοι καθώς και ο Josh Cheon (Dark Entries) που επανακυκλοφόρησε 2 απ τους δίσκους 30 χρόνια μετά. Συμμετέχει η Λένα Πλάτωνος του σήμερα, κινηματογραφημένη με VHS αναλογικό βίντεο του χθες, ενώ αφηγείται η ίδια μοιράζοντας μαζί μας στιγμές που σημάδεψαν την ζωή της.

*ΕΡΤ2, Δευτέρα 2/12 στις 23:00

«Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα» (2007) σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μάνγκολντ

Ο Νταν Έβανς, βετεράνος του Eμφυλίου, δουλεύει σκληρά τη γη του και προσπαθεί να ξεφύγει από τα χρέη. Έναντι αμοιβής, δέχεται να συμμετάσχει στο απόσπασμα το οποίο θα συνοδεύσει τον παράνομο Μπεν Γουέιντ ως το σιδηροδρομικό σταθμό, απ’ όπου θα μεταφερθεί στο δικαστήριο της Γιούμα.

Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Ράσελ Κρόου, Μπεν Φόστερ, Γκρέτσεν Μολ, Πίτερ Φόντα

*OPEN, Δευτέρα 2/12 στις 21:00

«12 STRONG» (2018) σε σκηνοθεσία Νικολάι Φούγκλσιγκ

Ο Λοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων Ξηράς, Μιτς Νέλσον, βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της μετακόμισης μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του στο νέο τους σπίτι. Το ημερολόγιο δείχνει 11 Σεπτεμβρίου 2001. Το τηλεφώνημα, όμως, που θα δεχτεί ξαφνικά, αλλάζει το πρόγραμμά του δραματικά: το αμερικανικό έδαφος δέχεται επίθεση και ο ίδιος καλείται σε μια αποστολή που θα αλλάξει τηn πορεία των πραγμάτων οριστικά και αμετάκλητα…

Παίζουν: Κρις Χέμσγουερθ, Μάικλ Σάνον, Μάικλ Πένια, Τρεβάντε Ρόντς

*ALPHA, Δευτέρα 2/12 στις 23:00

«Τζακ Ράιαν: Η πρώτη αποστολή» (2014) σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα

Ο Τζακ Ράιαν, απόστρατος πεζοναύτης, εργάζεται πλέον ως οικονομικός αναλυτής. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι o ρωσικής καταγωγής συνεργάτης της εταιρείας όπου εργάζεται σχεδιάζει την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ μέσω τρομοκρατικής επίθεσης, συνδυάζοντας τη διεθνή τρομοκρατία με τα ριψοκίνδυνα κόλπα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο. Παίζουν: Κρις Πάιν, Κίρα Νάιτλι, Κέβιν Κόστνερ, Κένεθ Μπράνα

*ΣΚΑΙ, Δευτέρα 2/12 στις 23:00