Όλη η αλήθεια για την αλλαγή της ονομασίας των “Δρόμων του Κρασιού της Μακεδονίας”

Δεκαέξι χρόνια πριν, εν έτει 2002, έγινε η αλλαγή των οδικών πινακίδων του οινοτουριστικού δικτύου της ‘Ενωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, με τροποποίηση του ονόματός του από «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» σε «Δρόμοι του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας», όπως διευκρινίζει με σημερινή ανακοίνωσή της η ‘Ενωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τής «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», οι αναφορές σε ηλεκτρονικά μέσα και social media, σύμφωνα με τις οποίες οι πινακίδες άλλαξαν λόγω της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αναληθείς:

«Το όνομα “Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας” τροποποιήθηκε σε “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” 16 χρόνια πριν (το έτος 2002), καθώς το δίκτυο των μελών του επεκτάθηκε γεωγραφικά με την ένταξη σε αυτό επισκέψιμων οινοποιείων και από άλλες Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα από τη Θράκη και την Ήπειρο».

Οι οδικές πινακίδες με το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας», συνεχίζει η ανακοίνωση, είχαν τοποθετηθεί το έτος 2000, πριν από την αλλαγή της επωνυμίας του δικτύου.

Από το 2002 και μετά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσα οινοποιεία του δικτύου επιθυμούσαν να τοποθετήσουν επιπλέον οδική σήμανση, χρησιμοποιούσαν τη νέα επωνυμία του δικτύου:

«Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Έτσι, σήμερα υπάρχουν ταυτόχρονα και παλιές και νέες οδικές πινακίδες. Σε ό,τι αφορά δε, ειδικά την οδική πινακίδα στην Επανομή Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρεται στα δημοσιεύματα ώς νέα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αυτή είχε τοποθετηθεί προ τριετίας και σε νέα θέση, διαφορετική από αυτή εκείνης με την προηγούμενη επωνυμία («Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας»), η οποία και βρίσκεται στην αρχική της θέση (στην άνοδο προς Πλαγιάρι).

«Η Ένωση Οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) και το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) των Ελληνικών Οίνων (περιλαμβανομένης και της Π.Γ.Ε. Μακεδονία), σε περιπτώσεις που παρατηρείται η παράνομη χρήση τους από οινοπαραγωγούς άλλων χωρών» καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζονται «οι προσπάθειες της Ένωσης να συντονίσει ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, να αποτανθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ενημερώσει ελληνικές Πρεσβείες και αλλοδαπές διοικητικές αρχές κάθε φορά που υπέπεσε στην αντίληψη της προσπάθεια σφετερισμού ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων και προεξαρχόντως της “Μακεδονίας”».

parallaxi