Στα αζήτητα το επίδομα θέρμανσης, προς παράταση η υποβολή των αιτήσεων στο TAXISnet

Στα αζήτητα φαίνεται ότι θα μείνει το φετινό επίδομα θέρμανσης ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων

Oι κόφτες που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών καθώς και η υποχρέωση για προμήθεια του συνόλου του πετρελαίου εντός του 2019 φαίνεται πως έπαιξαν αποτρεπτικό ρόλο για τους δικαιούχους και γύρισαν την πλάτη στην εν λόγω επιδοματική πολιτική που είχε σκοπό την ενίσχυση των ασθενέστερων αλλά και των πολιτών που ζουν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η υποχρεωτική ποσότητα την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν οι φορολογούμενοι ώστε να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης λειτουργεί αποτρεπτικά ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες οι οποίοι έχουν προμηθευτεί και αποθηκεύσει πετρέλαιο από πέρυσι.

Ειδικότερα το σημαντικότερο πρόβλημα που φαίνεται ότι έβαλε φρένο στις φετινές αιτήσεις εντοπίζεται, στο ότι οι περισσότεροι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να προμηθευτούν πετρέλαιο και να εισπράξουν το επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την απόφαση που έχει εκδοθεί χιλιάδες καταναλωτές δικαιούχοι του επιδόματος κινδυνεύουν να μην μπορούν να το εισπράξουν.

Παράλληλα επειδή το κρύο άργησε φέτος και έκανε την εμφάνιση του μόλις πριν από λίγες ημέρες, αρκετοί πολίτες καθυστερούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, γεγονός που μπορεί επίσης θα τους στερήσει το επίδομα θέρμανσης.

Τα παραπάνω προβλήματα που έχουν ανακύψει φαίνεται πως θα υποχρεώσουν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση για την υποβολή των αιτήσεων και για μετά τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει να ενταχθούν αγορές πετρελαίου εντός του 2020, κάτι όμως που οφείλει να το επανεξετάσει αν και το κονδύλι έχει προκύψει από το πλεόνασμα του 2019 και λογιστικά δεν μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τελευταία στιγμή, αφού πρώτα υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις και τις πληρωμές του επιδόματος.