Τα φύλλα στην Καστοριά κάνουν πάρτι στον Αι Σωτήρα

Η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα της πόλης, αποτελούν κοινωνικά αγαθά άμεσης προτεραιότητας για κάθε σύγχρονη τοπική κοινωνία. Μια καθαρή και όμορφη πόλη, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων του κάθε Δήμου, αποτελεί υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.

Στη Γαλλία η πόλη της Αμιάν (ή Αμιένης) μαζεύει τα νεκρά φύλλα και τα χρησιμοποιεί για τη θέρμανση 4.000 σπιτιών. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, το μάζεμα νεκρών φύλλων καθίσταται ευλογία για τους κατοίκους της Αμιάν. Τα τελευταία 6 χρόνια, η πόλη επαναχρησιμοποιεί τα φυσικά αυτά απόβλητα μετατρέποντάς τα σε ενέργεια για ετήσια παροχή σε σχεδόν 4.000 σπίτια.

Στον Δήμο Γλυφάδας,  χρησιμοποιούν μια πρωτοποριακή υπηρεσία αποκομιδής κλαδιών και φύλλων, όπου με ευρωπαϊκά κονδύλια έγινε η προμήθεια κάδων συλλογής υπολειμμάτων πρασίνου και ειδικού οχήματος για την μετακίνησή τους. Τους κάδους τους προμηθευτήκαν με ευρωπαϊκά χρήματα, όπως και άλλον εξοπλισμό στον τομέα της καθαριότητας, με συνολικό ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης περίπου 1.000.000 ευρώ.

Ο δήμος Λαρισαίων έχει πρόγραμμα κομποστοποίησης και έτσι ο δήμος αντί να πετάει τα φύλλα τα κάνει κοπριά.

Όσο ωραία κι αν ακούγονται τα παραπάνω, δυστυχώς προς το παρόν, στην Καστοριά ο δήμος τα πετάει στους κάδους ή τα μαζεύει από την μια παραλία και τα ξεφορτώνει στην άλλη μπροστά στον Αι Σωτήρα… σε ένα σημείο που καθημερινά κάνουν τη βόλτα τους και αθλούνται πολλά άτομα και με το πρώτο αεράκι θα ξανά διασκορπιστούν παντού.

Aν αναλογιστούμε τον όγκο που μαζεύεται κάθε χρόνο από τα φυλλοβόλα δέντρα στην Καστοριά, φανταστείτε πόσες πρωτοποριακές υπηρεσίες με ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε.

Φωτογραφία αναγνώστη 5/12/2019 – Αφού μαζεύτηκαν τα φύλλα από την περιοχή “ψαράδικα”, πετάχτηκαν στην περιοχή “Αι Σωτήρα” 


Φωτογραφία αναγνώστριας 15/11/2019 – Όλοι οι κάδοι μπροστά από το σιντριβάνι της βόρειας παραλίας ήταν γεμάτοι με φύλλα και κλαδιά.