«Ελλάδα Ξανά» – Μισθός 3.000 ευρώ σε 500 επιστήμονες για να γυρίσουν στην πατρίδα

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα έχει ισχύ ενός χρόνου

Η πρωτοβουλία «Rebrain Greece – Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η πρώτη από τις τέσσερις παρεμβάσεις του Rebrain Greece, είναι η δράση «ΕΛΛΆΔΑ …ΞΑΝΆ!». Πρόκειται , όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς με υψηλή επιστημονική γνώση που εργάζονται ήδη στο εξωτερικό.

«Καθώς η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και ακολουθεί πλέον σταθερή τροχιά οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, αποκτά πλέον τα μέσα και την δύναμη να στοχεύσει ευθέως στη δημιουργία περιβάλλοντος επαναπατρισμού Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι την περίοδο της κρίσης αναζήτησαν εργασία και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σε χώρες του εξωτερικού. Η δράση αυτή είναι εναρμονισμένη με το θεσμικά κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ποιους αφορά – Ποιες οι προϋποθέσεις

To «ΕΛΛΆΔΑ ΞΑΝΆ» στοχεύει σε πρώτη φάση στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «θα ανοίξει άμεσα το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΆΝΗ – Ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να την συμπληρώσουν «ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου».

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γεώργιος Κρεμλής ο οποίος χαιρέτησε για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρωτοβουλία Rebrain Greece, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατάκη, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ , Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης.