Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διέλευση από τα διόδια – Τι δικαιολογητικά χρειάζεστε

Διαβάστε έναν αναλυτικό οδηγό για την δωρεάν διέλευσή σας από τα διόδια της Εγνατίας Οδού – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την δωρεάν διέλευση ανέργων και ΑμεΑ

Η λειτουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, για την ελεύθερη διέλευση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και αφορά τους μετωπικούς σταθμούς: ΤΥΡΙΑ, ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ, ΜΑΛΑΚΑΣΙ, ΜΟΥΣΘΕΝΗ, ΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΣΤΗ, ΑΡΔΑΝΙΟ και ΙΕΡΟΠΗΓΗ και τους κατοίκους των δήμων ΑΒΔΗΡΩΝ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΙΑΣΜΟΥ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, ΜΥΚΗΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΠΡΕΣΠΩΝ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ, ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω δήμων, αλλά και οι άνεργοι και τα Άτομα με Αναπηρία, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτουν:

· Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγράφεται στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος

· Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας

· Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα/τα μόνιμου κατοίκου

· Κάρτα ανεργίας σε ισχύ για τους ανέργους

· Σε ό,τι αφορά τα Άτομα με Αναπηρία, τέλος, υποβάλλεται το δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ που χορηγείται από τις υπηρεσίες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη και με τη μεταφόρτωση των απαραίτητων δικαιολογητικών ολοκληρώνεται και υποβάλλεται η αίτηση.

Αφού ελεγχθεί άμεσα η κάθε αίτηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και, αφού πιστοποιηθούν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, εγκρίνεται το αίτημα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων, ως τελικών δικαιούχων ελεύθερης διέλευσης.

Η ηλεκτρονική «φόρμα» θα είναι διαθέσιμη από τις σελίδες του Υπουργείου με την επιλογή του σχετικού banner ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ.

Εγνατία Οδός

Δωρεάν θα περνούν οι άνεργοι οδηγοί από όλα τα διόδια της Εγνατίας Οδού μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή προσέφυγαν άνεργοι πολίτες, διαμαρτυρόμενοι καθώς η εταιρία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» δεν αποδεχόταν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων τους από τους σταθμούς διοδίων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε μετά από έρευνα, ότι η εταιρία ερμήνευε εσφαλμένα την διάταξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία «οι άνεργοι απαλλάσσονταν από την υποχρέωση καταβολής τέλους διοδίων διερχόμενοι µε οχήματα ιδιοκτησίας τους από σταθμούς διοδίων της εταιρείας, στο βαθμό που διέθεταν κάρτα ανεργίας σε ισχύ».

Τι ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη

Ειδικότερα, η Αρχή, απαιτούσε από τους δικαιούχους την υποβολή σχετικής αίτησης σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο η εφαρμογή αυτή αφορούσε µόνο σε δικαιούχους οι οποίοι είχαν την κύρια κατοικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση εντός των ορίων συγκεκριμένων απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ζήτησε αρχικά από την «ΕΓΝΑΤΙΑ Ο∆Ο Α.Ε.» να προβεί στην ορθή ερμηνεία της σχετικής διάταξης.

Κάντε αίτηση εδώ