Τι είναι η «Παγωμένη Πανσέληνος» που θα είναι ορατή σήμερα το βράδυ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα από Πέμπτη προς Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 12:12 τη νύχτα, τον δωδέκατο μήνα του χρόνου και δώδεκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα θα δούμε στον ουρανό, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου που είναι και η τελευταία της δεκαετίας .

Το γεμάτο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνισή του δώδεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και θα μείνει στον ουρανό έως το πρωί της Παρασκευής. Ονομάζεται «Πανσέληνος της Μεγάλης νύχτας», «Παγωμένη Πανσέληνος», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνος πριν τα Χριστούγεννα».

Οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν το μονοπάτι του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, το μονοπάτι της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η NASA.

Στις ΗΠΑ, οι φυλές που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν ονομάσει την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Η ευρωπαϊκή ονομασία της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου ήταν το «Yule Moon». Τι ήταν όμως το «Yule»; Ένα τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ που είχε τις ρίζες του στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.