Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τις νέες τιμές των φαρμάκων – Μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΦ και συγκεκριμένα το Τμήμα Τιμολόγησης του Οργανισμού οι νέες τιμές των φαρμάκων

Ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων του ΕΟΦ έρχεται μετά από προαναγγελία του υπουργού Υγείας για μειώσεις στις τιμές με αποτέλεσμα και την μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

«Θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές κάποιων φαρμάκων μέχρι το 7%. Δηλαδή, όχι μόνο το ελληνικό κράτος θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωσης των τιμών των φαρμάκων, κυρίως όμως οι συμπολίτες μας, οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα», είχε τονίσει ο Βασίλης Κικίλιας προαναγγελοντας την μείωση των τιμών

Ο υπουργός Υγείας είχε υποστηρίξει επίσης ότι «ο υπολογισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι γύρω στα 1.600 με 1.700 φάρμακα θα είχαν αύξηση» η οποία όπως είπε, είχε αποφασίσει την αύξηση των τιμών των φαρμάκων μέχρι και 10%.»

Οι νέες τελικές προτεινόμενες τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ έρχονται μετά από την νομοθετική ρύθμιση που είχε ψήφιση η Βουλή και προέβλεπε ότι για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο αναφοράς πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σχολιάζοντας την νέα νομοθετική ρυθμιση του υπουργείου Υγείας, είχε σημειώσει:

«Δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει. Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».