Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι και την Πρωτοχρονιά

Είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Βαριά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν πολλοί φορολογούμενοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εισφορές, πρόστιματέλη κυκλοφορίαςασφάλειες και όχι μόνο είναι μερικά από αυτά που πρέπει να πληρώσουν αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενοι μέχρι την Πρωτοχρονιά. Και πιο συγκεκριμένα:

Εισφορές

Έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα, την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2020, προκειμένου να μην κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα. Οι φορολογούμενοι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ξέρουν τα εξής:

Τα πρόστιμα: Η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Αναλυτικά καταβάλλεται:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 0 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Η κατάθεση πινακίδων: Όπως κάθε χρόνο, δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όσοι καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία. Όσοι κάνουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

ΕΝΦΙΑ

Η τέταρτη δόση: Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Το παραπάνω ισχύει για αυτούς που δεν έχουν εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ. Επιπλέον επισημαίνεται πως η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα. Η αίτηση χορήγησης αναστολής πληρωμής ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα

Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4223/2013, πραγματοποιείται από τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση με δήλωση που υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για το φορολογικό έτος από την 1η Ιουλίου του 2018 έως τις 30 Ιουνίου του 2019 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Φόρος Ασφαλίστρων

Για τα ασφάλιστρα και δικαιώματα που γίνονται απαιτητά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο φόρος καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019