Το νέο έργο του Banksy, το οποίο αποκαλύφθηκε στη Βηθλεέμ, συγκλονίζει

Η φάτνη σε παραλληλισμό με τα σκυροδέματα τα οποία έχουν τρυπηθεί από ένα θανατικό βλήμα.

Με τα Χριστούγεννα σε λίγες μέρες, αυτή είναι η τελευταία εικαστική παρέμβαση του Banksy που εμφανίστηκε σήμερα στην υπό Ισραλινής κατοχής Δυτική Ακτή στη Βηθλεέμ.

Ονομάζεται “Η ουλή της Βηθλεέμ”, πίσω από τη Μαρία, τον Ιωσήφ και το Χριστό εκεί όπου θα έπρεπε να είναι το άστρο της Βηθλεέμ υπάρχει μία τρύπα από σφαίρα με τις 4 γωνίες του τραβηγμένες για να θυμίζει αστέρι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

. . Scar of Bethlehem. A modified nativity set for the @walledoffhotel

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Το έργο βρίσκεται στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Banksy όπου όλα τα δωμάτια βλέπουν ένα κομμάτι του τσιμεντένιου τείχους που οι Ισραηλινοί χτίσανε για να αποκόψουν την κατακτημένη Δυτική Ακτή.

Βλέπουμε επίσης οι λέξεις “Love” και “Peace”, δηλαδή αγάπη και ειρήνη να είναι ζωγραφισμένες στον τοίχο, ενώ μεγάλα δώρα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. “Είναι ένας τρόπος να γίνει αναφορά στην ιστορία της Βηθλεέμ, την ιστορία των Χριστουγέννων, με έναν διαφορετικό τρόπο. Να κάνεις τους ανθρώπους να σκεφτούν πως οι Παλαιστίνιοι ζουν στη Βηθλεέμ”, λέει ο μάνατζερ του ξενοδοχείου Wissam Salsaa. Συνεχίζει αναφερόμενος στο τείχος το οποίο χαρακτηρίζει “ουλή” και πως πρέπει να “προκαλεί ντροπή σε όποιον υποστήριξε την κατασκευή του”.

Το Ισραήλ ξεκίνησε να χτίζει αυτό το τείχος το 2002 κατά τη διάρκεια της Παλαιστινιακής επανάστασης, ή intifada.

Αλλά κυρίως μέσα στη Δυτική Ακτή, το Ισραήλ λέει ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι επιθέσεις, αλλά οι Παλαιστίνιοι το έχουν ονομάσει “Το τείχος του απαρτχάιντ”, που τους χωρίζει από την Ιερουσαλήμ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη παρέμβαση του Banksy στη Δυτική Ακτή.

Το 2007 είχε ζωγραφίσει ένα μικρό κορίτσι να κάνει σωματικό έλεγχο σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και να τον έχει κολλήσει στον τοίχο.

Το 2005, ζωγράφισε με στένσιλ 9 εικόνες σε διαφορετικά σημεία του 8 μέτρων τείχους.

Μεταξύ αυτών ήταν μία σκάλα στον τοίχο, ένα κοριτσάκι που το παρασέρνουν μπαλόνια και ένα παράθυρο μέσα από το οποίο φαίνεται μια σκηνή από ένα ήσυχο βουνό.

france24