Πώς να καθαρίσεις σωστά το λάπτοπ σου

Όπως όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, έτσι και το λάπτοπ μας, συσσωρεύει σκόνη, βρωμιά, έλαια από το σώμα μας και ποιος ξέρει τι άλλο…

Πότε ήταν λοιπόν η τελευταία φορά που καθάρισες το λάπτοπ σου; Αν η απάντηση είναι «πριν από πολύ καιρό», ή ακόμα χειρότερα «ποτέ!» τότε πρέπει σίγουρα να το καθαρίσεις τώρα!

Οπότε, εμείς είμαστε εδώ για να σου δείξουμε πώς πρέπει να το κάνεις σωστά!

Τα πράγματα που θα χρειαστείς, είναι 4 στο σύνολο και πολύ εύκολα να τα βρεις: Σίγουρα θα χρειαστείς οινόπνευμα για εντριβές, ένα ύφασμα από μικροΐνες, μπατονέτες, καθώς και ένα κουτάκι με συμπιεσμένο αέρα, το οποίο είναι κατάλληλο για να καθαρίζει ανάμεσα στα κενά του πληκτρολογίου.

#2 Ξεκίνα με το εσωτερικό του λάπτοπ σου

 

Με το που συγκεντρώσεις τα απαραίτητα για τον καθαρισμό του, ξεκίνα πρώτα με το εσωτερικό του λάπτοπ σου. Απενεργοποίησέ το, βγάλτο από την πρίζα και αφαίρεσε την μπαταρία του – αν είναι εύκολο να την αφαιρέσεις.

Πάρε το κουτάκι με τον συμπιεσμένο αέρα και ψέκασε μέσα σε όλες τις εσοχές και τα ανοίγματά του: επάνω στο πληκτρολόγιο και ανάμεσα στα κενά του, στον εξαερισμό, ακόμα και μέσα στις θύρες USB. Όμως, προσοχή: κάνε μικρούς ψεκασμούς και όχι μεγάλους, οι οποίοι μπορεί να υγράνουν τα σημεία αυτά και να τα καταστρέψουν.

Extra tip: Αν είσαι καπνιστής ή έχεις κατοικίδιο, τότε πρέπει σίγουρα να πας το λάπτοπ σου σε ένα κατάστημα, στο οποίο μπορούν να το ανοίξουν και να καθαρίσουν το εσωτερικό του. Υπάρχουν μεγαλύτερες συσσωρεύσεις σκόνης, τρίχας, καπνού και άλλων πραγμάτων που θα το καταστρέψουν.

#3 Σκούπισε το εξωτερικό του

Ήρθε η ώρα για το καλύτερο σημείο του καθαρισμού, με το οποίο το λάπτοπ σου θα ανακτήσει την παλιά του λάμψη και αίγλη. Πάρε το πανάκι με τις μικροΐνες και πρόσθεσε μερικές σταγόνες από το οινόπνευμα και στίψτο, ώστε να μην τρέχει το υγρό.

Στη συνέχεια, ξεκίνα να καθαρίζεις τα εξωτερικά σημεία του λάπτοπ. Αν θέλεις, για το πληκτρολόγιο, χρησιμοποίησε μπατονέτες, τις οποίες θα έχεις προηγουμένως βουτήξει ελαφρά στο οινόπνευμα.

Προσοχή: την οθόνη καθάρισέ την με ένα στεγνό πανάκι από μικροΐνες. Αν πάλι, δεν σου φαίνεται ότι θα καθαρίσει έτσι, βάλε λίγο νερό στο πανί, στίψτο και καθάρισε την οθόνη σου.

Να θυμάσαι όμως: ποτέ δεν βάζουμε απευθείας επάνω στο μηχάνημα το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά επάνω στο πανάκι.

#4 Ξεφορτώσου τις δυσάρεστες οσμές

 

Αν ακόμη και μετά τον καθαρισμό του, σου φαίνεται ότι αναδύονται δυσάρεστες οσμές από το λάπτοπ σου, όπως για παράδειγμα η μυρωδιά του τσιγάρου, τότε υπάρχει λύση και γι’αυτό.

Μπορεί να σου φανεί λίγο περίεργο, όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις… κάρβουνο. Το κάρβουνο, είναι το καλύτερο φυσικό αποσμητικό.

Υπάρχει μία καλή λύση και γι’αυτό: μπορείς να προμηθευτείς άμμο για γάτες, η οποία περιέχει ενεργό άνθρακα, για να καλύπτει την δυσάρεστη οσμή.

Οπότε, μπορείς να κάνεις το εξής: κλείσε το λάπτοπ σου μέσα σε μία τσάντα, ή σε ένα κουτί με καπάκι και πρόσθεσε μία κούπα με άμμο γάτας. Άφησέ το εκεί μέσα για 24 με 48 ώρες.

The New York Times