Eναλλακτικές στα βότανα και τα μπαχαρικά σας

Συνήθως ψάχνουμε εναλλακτικές για ανθυγιεινές τροφές, προκειμένουν να τις αντικαταστήσουμε με κάτι υγιεινό. Εν προκειμένω, όμως, θα αντικαταστήσουμε μια υγιεινή επιλογή με μια άλλη εξίσου υγιεινή, προκειμένου να δώσουμε διαφορετικό άρωμα στο πιάτο μας.

Δοκιμάστε ρίγανη αντί για θυμάρι
Σε σύγκριση με το θυμάρι, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη περιέχει 6 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο τον θρόμβων, στη μείωση του ασταθούς καρδιακού παλμού και στην προστασία ενάντια σε καρδιακές παθήσεις. Δοκιμάστε τη στις σάλτσες των ζυμαρικών, στο ριζότο, στο κρέας, ακόμη και στο σάντουιτς.

Δοκιμάστε φασκόμηλο στη θέση του μαϊντανού
Τόσο ο μαϊντανός, όσο και το φασκόμηλο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την καταπολέμηση των θρόμβων στο αίμα και για τη διατήρηση υγιών οστών. Το φασκόμηλο, όμως, υπερτερεί σε περιεκτικότητα κατά 26%, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το βότανο αυτό, μπορεί να τονώσει και τη μνήμη σας. Συγκεκριμένα, όταν ενήλικες στο πλαίσιο μελέτης πήραν μια δόση ισπανικού αιθέριου ελαίου φασκόμηλου, σκόραραν υψηλότερα σε τεστ που απαιτούσαν την ανάκληση μιας λίστας λέξεων. Ο μαϊντανός είναι ίσως προτιμότερος για γαρνιτούρα, η αρωματική γεύση του φασκόμηλου, όμως, ταιριάζει ιδανικά με κολοκύθα, πατάτες, χοιρινό, ζυμαρικά κ.ά.

Δοκιμάστε δεντρολίβανο στη θέση του βασιλικού
Το δεντρολίβανο αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου, ενώ περιέχει και μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το κόκκινο κρέας, το οποίο όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει τοξίνες που σχετίζονται με την επάρατη νόσο. Προσθέτοντας, όμως, δενδρολίβανο στο κρέας σας πριν το μαγειρέψετε, μειώνετε τα επίπεδα των τοξικών ουσιών.

clickAtLife