Ωραίες ιδέες για την Κυριακή σου στην Καστοριά

Φορέσετε τα πιο άνετα σας παπούτσια, τα ζεστά σκουφιά σας, το χαμόγελό σας και να απολαύσετε σήμερα την αγαπημένη σας πόλη, γιατί έχει  ετοιμάσει ξανά ένα σωρό ωραία πράγματα για να ζήσεις.Εδώ θα βρείτε τα καλύτερα κυριακάτικα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα στη Καστοριά.

– Αδράξτε την ευκαιρία για να προγραμματίσετε οικογενειακώς μια επίσκεψη στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας καθώς η είσοδος θα είναι δωρεάν. Η μουσειακή εμπειρία είναι πολυδιάστατη.  Το παιδί εφοδιάζεται με καινούρια γνώση ενώ παράλληλα ενισχύεται η κοινωνική και συναισθηματική του εξέλιξη.  Είναι όμως πάνω από όλα μια εμπειρία βιωματική και ως εκ τούτου αξέχαστη την οποία για αρκετό καιρό μετά την επίσκεψη,  ανακαλεί και αναπολεί με θετική πάντοτε διάθεση.

-Στις 11:00 στην πλατεία ΑΠΟΖΑΡΙ για άλλη μια χρονιά θα προσφέρουν φασολάδα και άλλους μεζέδες στους Καστοριανούς  και στους ξένους επισκέπτες, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος “Το Απόζαρι”

-Στις 12:00 μεσημβρινή  θα ξεκινήσουν οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” – Από το Ντολτσό στο Απόζαρι. Διάρκεια διαδρομής: 1 και 20 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ντολτσό διασχίζουμε την παραδοσιακή γειτονιά και τα σοκάκια της περιοχής ανηφορίζοντας προς την  Παναγιά την Ρασιώτισσα (15ος αι.).

Στη συνέχεια περνώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, πολιούχου της πόλης, καταλήγουμε  στην παλιά συνοικία της Ελεούσης από την  είσοδο της οποίας γίνεται ορατή τόσο η νότια, όσο και βόρεια  πλευρά της λίμνης.

Λίγα μέτρα πιο κάτω επισκεπτόμαστε το βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων (10ος αι.) με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Τέλος, η περιήγηση καταλήγει  στο μεταβυζαντινό ναό των Εισοδιών  της Θεοτόκου (17ος αι.) ο οποίος βρίσκεται πίσω από το αρχοντικό Τσιατσιαπά και δίπλα από την πλατεία του Απόζαρι. Ο ναός πιθανότατα αποτελούσε μετόχη της Μονής  Σινά, λόγω της σπάνιας απεικόνισης στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα  υπάρχει του όρους Σινά.

-Στις 12:00 “Χάλκινη Πανδαισία”: Μουσικό παραδοσιακό δρώμενο στην Καστοριά, με αφετηρία την περιοχή “Απόζαρι”

-Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί  “Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων” στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία», Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.: Μουσικό παραδοσιακό δρώμενο στους δρόμους της Καστοριάς.

Σύλλογος Υποτροφιών θα πραγματοποιήσει Καρναβαλίστικο Παιδικό Πάρτι στη Λέσχη Αξιωματικών στις 17:00. Σας περιμένουν παιχνίδια, κατασκευές με μπαλόνια πολλά δώρα και εκπλήξεις.

-Στις 18:00 στην πλατεία Ομονοίας το “6ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής”
Για πρώτη φορά θα εμφανιστούν στην Ελλάδα δύο σπουδαίοι μουσικοί από τη Σερβία ο Vladimir Ivanovic και ο Marko Trnavac με τις πολυμελείς ορχήστρες τους.

Μια γιορτή συναισθημάτων. Μια γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων …που έγιναν και δικά μας τραγούδια. Μια γιορτή με την δύναμη της μουσικής, μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να χωρίζει και χτίζει γέφυρες από την μια καρδιά στην άλλη.
Μια γιορτή που μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι έφτιαχναν μουσική πριν καλά καλά διαμορφώσουν γλώσσα.
Μια γιορτή όπου η μουσική είναι πολύ πιο δυνατή από τις λέξεις.

Το 6o Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής θα παρουσιάσει :
παραδοσιακά χάλκινα της Καστοριάς με το γκρουπ «Χαλκινομάνια» από την Καστοριά, παραδοσιακά χάλκινα της Μακεδονίας με την ορχήστρα χάλκινων πνευστών «Παύλος Μελάς» από τη Σιάτιστα και ένα μουσικό ταξίδι στους δρόμους των Βαλκανίων, από το παραδοσιακό «Ederlezi, το Mesecina, το Βενζινάδικο και πολλά άλλα που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε από τον *Marko Trnavac και την ορχήστρα του «Marko Trnavac brass band orchestra» και τον **Vladimir Ivanovic με την ορχήστρα του «Trubaci Beograd Vladimira Ivanovica», guest star – “The Sideshifter”, Balkan Beats dj set με τον φημισμένο dj “The Sideshifter” από τη Βουλγαρία