Ανάψτε το τζάκι σας αλλά μην καίτε ό,τι σας καπνίσει

Το τζάκι για πολλούς είναι η μοναδική πηγή θέρμανσης που διαθέτουν καθιστώντας έτσι την κατάργηση του, κυρίως την εποχή του διανύουμε, πρακτικά αδύνατη. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας όσων κάθονται μπροστά από τη φωτιά ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο και στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην οποία γίνεται λόγος για τη μεγάλη επικινδυνότητα της χρήσης τους στη δημόσια υγεία και όχι μόνο.

Πέντε χρήσιμες συμβουλές: 

-Η οικονομική και δελεαστική τιμή ενός καυσόξυλου μπορεί να είναι μεγάλη παγίδα. Πολλοί έμποροι καυσόξυλων πωλούν ξύλα υποδεέστερης ποιότητας σε πολύ καλύτερες τιμές από άλλα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τα προτιμά στα «τυφλά». Συνήθως πρόκειται για ξύλα τα οποία έxουν υγρασία, τα οποία όμως κάνουν τo τζάκι να «καπνίζει» πολύ επιβαρύνοντας ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα. Τα κακής ποιότητας ξύλα κοστίζουν περίπου € 30 το κυβικό μέτρο φτηνότερα. Ένα βαρύ ξύλο θα χει και πολλή υγρασία. Τα στεγνά ξύλα είναι αυτά που έχουν κοπεί τουλάχιστον μια χρονιά νωρίτερα. Τα πιο ποιοτικά καυσόξυλα είναι η ελιά, η οξιά κι ο δρυς.

-Υπάρχουν κι ακόμα πιο ακατάλληλα ξύλα. Είναι τα ξύλα με χρωστικές ουσίες, με χημικά, με βερνίκια και βαφές αλλά κι οι παλέτες, όλα αυτά που στοιβάζονται με δύο λόγια στα σκουπίδια.

-Το άναμμα του τζακιού όταν φυσάει Νοτιάς είναι επίσης μια κακή ιδέα κι αν ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί τον καιρό, τότε πρέπει να χει στο νου του ότι ο Νοτιάς γενικώς δεν δεν ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αέρα στο τζάκι και το κάνει να καπνίζει και να μην αποδίδει καλά.

Συχνή κι επιμελής συντήρηση στο τζάκι. Δεδομένου ότι οι νέες κατασκευές τζακιών είναι και πιο πρόχειρες αλλά κι ευτελείς σε σχέση με το παρελθόν η πιο συχνή συντήρηση επιβάλλεται. Έτσι, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός από έναν ειδικό κάθε 2 χρόνια ενώ αν χρησιμοποιείται κυρίως ξύλο από πεύκο τότε ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε ένα χρόνο καθώς το πεύκο έχει την τάση να λερώνει πιο γρήγορα την καμινάδα.

-Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε σε απόσταση 3 με 4 μέτρων από το τζάκι όταν αυτό καίει. Για παιδιά ως 5 ετών το σωστό είναι να μην ανάβει καθόλου το τζάκι στο σπίτι καθώς τα μικροσωματίδια που αυτό εκλύει κάνουν κακό στους πιο ευαίσθητους σε σχέση με τους ενήλικες, πνεύμονες τους.

Dikaiologitika