Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε η Νέα Δημοκρατία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση της κυβέρνησης σε έκτακτο διάγγελμα του μέσω της ΕΡΤ. Η κα Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος, γνώσεις, κύρος και εμπειρία. Ο συμβολισμός της επιλογής είναι ακόμα πιο σημαντικός», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση του. «Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας γυναίκα Πρόεδρο», είπε και ανακοίνωσε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

«Αποδέχομαι την πρόταση Μητσοτάκη, τιμά τη σύγχρονη Ελληνίδα» ανέφερε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναλυτικά η δήλωσή της :

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την επιλογή του, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του.