Οι τέχνες μπορούν να προσθέσουν χρόνια ζωής

Συναυλίες, μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και γενικά η επαφή με τις τέχνες, προσθέτουν χρόνια ζωής, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών που συχνάζουν σε γκαλερί και μουσεία, παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες μπορεί να ζήσουν περισσότερο από όσους τα αποφεύγουν, δείχνει βρετανική μελέτη. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ερευνητές του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι άτομα άνω των 50 ετών που ασχολούνταν με τις τέχνες είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε διάστημα 14 χρόνων, σε σύγκριση με συνομήλικους τους που δεν είχαν εντάξει τις τέχνες στη ζωή τους.

Ακόμη και όσοι παρακολουθούσαν κάποια μορφή τέχνης μια ή δύο φορές το χρόνο είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

“Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες στατιστικές αναλύσεις και ανθρωπολογικές εργασίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν οφέλη από τις τέχνες στους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν”, αναφέρει ο Daisy Fancourt, αναπληρωτής καθηγητής ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας στο College και συμμετέχων συγγραφέας της μελέτης. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που πρότειναν ότι οι τέχνες μπορούν να στηρίξουν τη μακροζωία βελτιώνοντας την ψυχική υγεία, ενισχύοντας το κοινωνικό κεφάλαιο και μειώνοντας τη μοναξιά και την απραξία, σημειώνουν οι συντάκτες της British Medical Journal όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη.

Σημαντική χαρακτηρίζεται η διατήρησης της συσχέτισης μεταξύ των τεχνών και της επέκτασης της επιβίωσης ανεξάρτητα από διάφορους κοινωνικοοικονομικούς, δημογραφικούς, ιατρικούς ή συμπεριφορικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6710 ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών το 2002. Την περίοδο 2004 – 2005 ερωτήθηκαν για τη σχέση τους με τις τέχνες, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες που αφορούσαν στη μόρφωση τους, την οικονομική τους κατάσταση και την καθημερινότητα τους. Αξιοποιώντας αρχεία των εθνικών υπηρεσιών υγείας, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες έως το 2018.

Μέχρι το έτος αυτό περίπου 30% είχε αποβιώσει. Μεταξύ εκείνων που απεβίωσαν, το 47,5% είχε δηλώσει στην αρχή της έρευνας ότι δεν συμμετείχε σε πολιτιστικές δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 26,6% που συμμετείχε σε κάποια δραστηριότητα που σχετιζόταν με τέχνες μία ή δύο φορές ετησίως, αλλά και ένα 18,6% που είχαν πιο συχνή επαφή με τις τέχνες.

“Η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να διευρύνει τη φαντασία μας, να μας εμπνεύσει, να αυξήσει τη δημιουργικότητα, να δημιουργήσει σημαντικές ιστορίες, να ενισχύσει την κοινωνική συναναστροφή, να μας προκαλέσει και να δώσει διέξοδο σε νέες γνώσεις ή ιδέες”, δήλωσε η Jennifer Novak-Leonard του Northwestern University, ο οποίος διερευνά τις επιδράσεις από τη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσει, αλλά δεν συμμετείχε στην τρέχουσα μελέτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των τεχνών μπορεί τελικά να βελτιώσει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής, δήλωσε ο Novak-Leonard. Παρόλ’ αυτά η έρευνα δεν προσφέρει καμία άποψη για το πώς οι τέχνες θα μπορούσαν να μειώσουν τη θνησιμότητα.

news 24/7