Ανοιχτά σήμερα Κυριακή, τα καταστήματα – Συνεχίζονται οι εκπτώσεις

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν και όπως είθισται μέσα αυτά τα διαστήματα κάποιες Κυριακές τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά. Φέτος, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν, με προτεινόμενο ωράριο 11:00– 17:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου, θα διαρκέσουν έως το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου.

Οδηγίες για τις εκπτώσεις 

Πρόκειται για σημαντικές οδηγίες για τους εμπόρους, στις οποίες όμως πρέπει να δίνουν σημασία και οι καταναλωτές για να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης.

Στις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπονται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο, ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο, για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.