Παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού: “Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες”

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά η παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού με τίτλο «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου», εκδόσεις Επίκεντρο.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δόμνα Μιχαήλ, καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας ΠΔΜ, ο Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μελίκα Σανταλίδου, φιλόλογος και ιστορική ερευνήτρια.

Πολλά χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή. Από το 1995, που έκανα το μεταπτυχιακό μου ασχολούμαι ερευνητικά με την Ιστορία και την κοινωνία της Μακεδονίας. Το 2005 ολοκλήρωσα τη διατριβή μου που αφορούσε την μελέτη της περιόδου 1922-1949. Όμως δεν ήθελα να βγει ως ένα ενιαίο βιβλίο.

Λόγω της δραματικότητας που είχαν τα γεγονότα της δεκαετίας του 40 πιστεύω ότι θα χανόταν η μεγάλη σημασία που έχει ο Μεσοπόλεμος. Καθυστέρησε πολλά χρόνια η έκδοση γιατί χρειαζόταν πολύ δουλειά, επεξεργασία και σημαντικό εμπλουτισμό για να βγει ο Μεσοπόλεμος ως αυτόνομο βιβλίο.

Και ναι επιτέλους είναι εδώ! Μεγάλη στιγμή να αγγίζεις αυτό για το οποίο έχεις αφιερώσει χιλιάδες ώρες από τη ζωή σου. Να ελπίζεις ότι θα γίνει τροφή για σκέψη και για συζήτηση, για στοχασμό και αναστοχασμό.

Ραϋμόνδος Αλβανός