“Κίτρινος πυρετός” στη Βόρεια Ελλάδα – Κάθε πόλη και μία China Town

Κάθε πόλη διαθέτει τη δική της China Town – Τα κινέζικα καταστήματα ανθίζουν την ώρα που παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο

Ο «κίτρινος πυρετός» αρχίζει να κατακλύζει πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με τα κινέζικα καταστήματα να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Η εξάπλωση τους προκαλεί πονοκέφαλο στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς όπως λένε εκπρόσωποι τους δεν είναι μόνον το γεγονός πως τα κινέζικα καταστήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αλλά κάποια εξ αυτών δεν έχουν και τα απαραίτητα χαρτιά.

Με όπλο τους τις πολύ χαμηλές τιμές τα εν λόγω καταστήματα αποτέλεσαν την εύκολη λύση για πολλούς καταναλωτές κατά την περίοδο της κρίσης με αποτέλεσμα πλέον να αποτελούν τους σταθερούς τους πελάτες.

Το νέο χαρακτηριστικό της επέλασης των κινέζικων καταστημάτων είναι πως νοικιάζουν τόσο στο κέντρο των πόλεων, όσο και στις εισόδους τους, χώρους πολλών τετραγωνικών μέτρων, δημιουργώντας υπεραγορές, την ώρα μάλιστα που πολλές παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτα, ή φυτοζωούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ξάνθης, όπου στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε κατάστημα πολλών τμ, που στο παρελθόν στέγαζε υποκατάστημα της Alpha Bank, εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί κινέζικο κατάστημα. Και δεν είναι το μοναδικό καθώς και σε άλλο κεντρικό σημείο της πόλης λειτουργεί αντίστοιχο κατάστημα, ενώ πολυκατάστημα με κινέζικα είδη βρίσκεται και στο 2ο χλμ Ξάνθης – Πετεινού, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Καστοριά με καταστήματα τόσο εντός της πόλης, όσο και στο κτήριο μεγάλου super market. Αντίστοιχη η εικόνα στη Δράμα, στην Κατερίνη, στην Κομοτηνή, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη.

Μεγάλο κατάστημα με κινεζικά είδη διαθέτει και η Φλώρινα στην είσοδο της πόλης, ενώ κινέζικο πολυκατάστημα λειτουργεί στη νέα περιφερειακή οδό της Βέροιας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις εισόδους των πόλεων, όπου δημιουργούνται υπεραγορές με είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, μικροαντικειμένων για το σπίτι, ακόμη και αρωμάτων και διακοσμητικών, στεγάζονται σε χώρους που στο παρελθόν ήταν βιοτεχνίες επίπλων.

Όπως λένε εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου είναι άξιο απορίας πως μπορούν και επιβιώνουν σε τόσο μεγάλους χώρους, όταν επιχειρήσεις με σταθερή πελατεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

Απάντηση στην ερώτηση δίνουν γνώστες της αγοράς ακινήτων οι οποίοι τονίζουν πως οι Κινέζοι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τα αδιάθετα καταστήματα που υπάρχουν κατά μήκος κεντρικών αρτηριών των πόλεων, αλλά και εκτός αυτών, τα χαμηλά μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά και την ανάγκη των καταναλωτών για άκρως οικονομικές τιμές διεισδύουν σε όλο και περισσότερες πόλεις, βρίσκοντας το… πολυπόθητο καταναλωτικό κοινό.

Πόσα κινέζικα καταστήματα μπορούν να αντέξουν οι επαρχιακές πόλεις;

Την ίδια ώρα οι έμποροι της περιφέρειας αναρωτιούνται πόσες αντίστοιχες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν μικρές πόλεις, που λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης οι αγορές τους βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Πάντως όπως τονίζουν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε κανέναν να ανοίξει κατάστημα όπου επιθυμεί, ωστόσο όπως λένε «θα πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες και να διενεργούνται παντού έλεγχοι». Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι ένα είναι το σίγουρο «τα κινέζικα ήρθαν για να μείνουν».

Voria