Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς σήμερα – Εσύ που θα την δώσεις;

Αγκαλιά. Μία λέξη απλή με μεγάλη ουσία. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ἀγκάλη» η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στον λυγισμένο βραχίονα, στην κίνηση εκείνη που κάνεις όταν ετοιμάζεσαι να κρατήσεις κάτι ή κάποιον σφιχτά επάνω σου, λυγίζοντας τα δυο σου χέρια.

Υπάρχουν πολλά είδη αγκαλιάς πέρα από την ερωτική. Από την αδελφική στη μητρική και από τη φιλική σε εκείνη που θα κάνεις στο αγαπημένο σου κατοικίδιο, εκείνο το πλάσμα που σου κρατά συντροφιά κάθε βραδύ, όταν επιστρέφεις «συννεφιασμένη» από το γραφείο. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν ο φετινός χειμώνας σε βρήκε δίχως ταίρι, στις 21 Ιανουαρίου αξίζει να γιορτάσεις και εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς.

Για πολλούς πρόκειται απλώς για μία ακόμη «ανούσια» γιορτή, όπως αρκετοί ακόμη παγκόσμιοι εορτασμοί που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί, για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχει τη δική της παγκόσμια ημέρα η… τηλεόραση; Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως σε ό,τι έχει να κάνει με την αγκαλιά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και αυτό διότι οι ευεργετικές ιδιότητες του ξεχωριστού αυτού τρόπου έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων, είναι σήμερα επιστημονικώς αποδεδειγμένες. Αξίζει συνεπώς να μάθεις ή να θυμηθείς όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μία αγκαλιά ξεχωριστή και φυσικά, τα facts περί αγκαλιάσματος που θα σε εντυπωσιάσουν. Εμείς το ψάξαμε το θέμα και παρακάτω, δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στα πιο συχνά και σημαντικά ερωτήματα για την αγκαλιά.

Πόσο αγκαλιές χρειάζεσαι κάθε μέρα;

Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα, η οποία έχει καταλήξει σε κάποιο ακριβές συμπέρασμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη φόρμουλα την οποία ανέπτυξε η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir, «χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ για να συντηρηθούμε και δώδεκα για να αναπτυχθούμε». Με λίγα λόγια, χρειάζεσαι αρκετές αγκαλιές σε ημερήσια βάση για να διατηρήσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία σε καλά επίπεδα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις την ευκαιρία να αγκαλιάσεις και να αγκαλιαστείς, μην πεις «όχι».

Τελικά, εσύ και ο σύντροφός σου νιώθετε το ίδιο με μία αγκαλιά; 

Πρόκειται για ένα ερώτημα που ενδεχομένως σε έχει απασχολήσει κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης. Άραγε, ο καλός σου αισθάνεται τόσο όμορφα, όσο εσύ, όταν αγκαλιάζεστε; Μήπως ο μόνος λόγος που σε αγκαλιάζει τόσο σφιχτά είναι γιατί θέλει απλώς να σε κάνει να νιώσεις καλά; Τελικά, νιώθει και εκείνος άσχημα όταν φεύγει από την αγκαλιά σου και σε αποχαιρετά για να πάει στο γραφείο ή τη σχολή;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από την υγεία σου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, φαίνεται πως οι αγκαλιές ευνοούν περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες. Πράγματι, οι ερευνητές του πανεπιστήμιου ανακάλυψαν πως μία αγκαλιά έχει πιο πολλά οφέλη για την υγεία των γυναικών. Συγκεκριμένα, «ανεβάζει» τα επίπεδα της ωκυτοκίνης (σίγουρα έχεις διαβάσει για την «ορμόνη της αγάπης») η οποία στις γυναίκες απελευθερώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της γέννας και του θηλασμού. Η ορμόνη αυτή εκρήγνυται τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια μας αγκαλιάς. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, ωστόσο, αφορά στο ότι στις γυναίκες, η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης επιδρά θετικά στην καρδιά!

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι έπειτα από μία αγκαλιά, οι γυναίκες εμφανίζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση καθώς και ότι αρκούν δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος για να αισθανθούν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους να περιορίζονται, το ανοσοποιητικό τους σύστημα να τονώνεται και τα αρνητικά συναισθήματα να «εξαφανίζονται».

Όσον αφορά στο αν αισθάνεται πραγματικά χαρούμενος όταν σε αγκαλιάζει, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Πέρα από το ένστικτό του, το οποίο τον κάνει να θέλει να σε προστατέψει και να σου προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας (ακόμη και αν δεν το χρειάζεσαι), μία αγκαλιά προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση σε έναν άντρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 από το ίδρυμα Kinsey του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, οι άντρες χρειάζονται περισσότερο τις αγκαλιές και τα φιλιά από ό,τι οι γυναίκες. Το γεγονός αυτό φαντάζει απίστευτο και όμως, όπως λένε οι ειδικοί, είναι αληθινό. Για την ακρίβεια, η μελέτη αποκάλυψε πως το σεξ είναι πιο σημαντικό για τις γυναίκες, ενώ οι άντρες είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για τρυφερότητα. Μην ξεχνάς ακόμη, πως για έναν άντρα μία αγκαλιά είναι σίγουρα απελευθερωτική. Και αυτό διότι τον βοήθα να νιώσει όμορφα και να έρθει κοντά σου, χωρίς να χρειαστεί να αποδείξει κάτι, όπως τις ικανότητές του στο σεξ, ένα θέμα για το οποίο οι άντρες αισθάνονται συχνά μεγάλο στρες.

Μπορεί να σου προσφέρει κάτι η αγκαλιά με το κατοικίδιο σου;

Αν είσαι single και η κοινωνική σου ζωή είναι ομολογουμένως ανύπαρκτη αυτή την περίοδο, τότε αξίζει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Διότι σύμφωνα με τον επιστήμονα και γνωστό συγγραφέα Meg Olmert, μία αγκαλιά με μία γάτα ή έναν σκύλο έχει τα ίδια ευεργετικά οφέλη με την αγκαλιά με έναν άνθρωπο!

Και όμως, η «ορμόνης της αγάπης» την οποία προαναφέραμε, απελευθερώνεται στον οργανισμό σου και όταν αγκαλιάζεις το κατοικίδιό σου, κάτι που μεταξύ άλλων, μειώνει το στρες που αισθάνεσαι. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε ό,τι αφορά στην αγκαλιά με το κατοικίδιό σου σχετίζεται με το ότι σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει επίσης στην απελευθέρωση της «ορμόνης της απόλαυσης», δηλαδή της ντοπαμίνης -τα χαμηλά επίπεδα της οποίας στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατάθλιψη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αρχίσεις να αγκαλιάζεις πιο συχνά το αγαπημένο σου ζωάκι και κυρίως, να μην αισθάνεσαι παράξενα αν το κάνεις συνέχεια.

Η αγκαλιά με ένα… φυτό μπορεί να σου κάνει καλό;

Τι και αν δεν έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο ή ένα κατοικίδιο για να αγκαλιάσεις και να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς; Βγες έξω, πήγαινε σε ένα πάρκο -ή τον κήπο σου- και πάρε μία σφιχτή αγκαλιά ένα δέντρο ή ένα φυτό. Μην ανησυχείς για το τι θα σκεφτούν οι γύρω σου. Πρόκειται για μία επιστημονική πρόταση αφού σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, η αγκαλιά με ένα δέντρο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία (και ειδικότερα να αντιμετωπίσεις θέματα κατάθλιψης) και να βελτιώσεις τα επίπεδα συγκέντρωσής σου. Ο συγγραφέας Matthew Silverstone εξηγεί τα πάντα στο βιβλίο του «Blinded by Science» και αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, σίγουρα αξίζει να το διαβάσεις. Δοκίμασε να γίνεις και εσύ μία… tree-hugger και -μάλλον- δεν θα χάσεις!

Πόση ώρα «επιτρέπεται» να αγκαλιάζεις έναν φίλο (προτού η κατάσταση γίνει άβολη); 

Τελευταία και αναμφίβολα σημαντική ερώτηση που αξίζει να απαντηθεί. Αν διερωτάσαι πόσο πολύ είναι… πάρα πολύ για μία αγκαλιά με έναν γνωστό ή έναν φίλο, οφείλουμε να αναφέρουμε αρχικά πως ο μέσος όρος της διάρκειας μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι τρία δευτερόλεπτα.

Εκείνο που πρέπει, επίσης, να παραθέσουμε είναι το ότι έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται συνολικά 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάσματος για να υπάρξει η θεραπευτική επίδραση της αγκαλιάς στον οργανισμό σου, δηλαδή για να απελευθερωθεί η «ορμόνη της αγάπης», η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει έναν δεσμό εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσένα και τον άνθρωπο που αγκαλιάζεις. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, σου προτείνουμε να αγκαλιάζεις για όσο περισσότερο μπορείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ναι, 20 δευτερόλεπτα δεν είναι λίγα, αλλά σίγουρα κάνουν καλό στην καρδιά σου.

Το πόσο άβολα θα νιώσεις, εξαρτάται από την οικειότητα που έχεις αναπτύξει με το άτομο που βρίσκεται δίπλα σου. Σε κάθε περίπτωση, εσύ προσπάθησε να «τραβήξεις» αυτή την αγκαλιά για όσο πιο πολύ μπορείς! Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς αποτελεί σίγουρα την κατάλληλη αφορμή!

queen