Καστοριά: Συστάσεις ως προς την κατανάλωση άγριων μανιταριών

Από τη δ/νση Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με οδηγίες της δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, η κατανάλωση αγρίων (και μόνον) μανιταριών των ειδών (muscaria & phalloides), είναι πιθανόν να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.

Ο χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων εξαρτάται από το είδος των μανιταριών που καταναλώνονται και προσδιορίζεται από μισή έως δυο ώρες μετά το γεύμα, για το είδος muscaria και από έξι έως 24 ώρες για το είδος phalloides.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των δηλητηριωδών μανιταριών

Η δηλητηρίαση εκδηλώνεται με αρχικά συμπτώματα την εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία, μύση (συστολή της κόρης του ματιού) και υπόταση, τα οποία υποχωρούν μετά από 24 έως 48 ώρες, οπότε και εμφανίζονται διαταραχές ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.

Εάν δε χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία, μέσα σε 3 έως 5 ημέρες από  την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών, η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.

Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την εξέλιξη του περιστατικού και τη μείωση της θνησιμότητας.

Για να αποφεύγονται οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι συστήνεται η απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο) μανιταριών.