Κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα – Οι επίσημες οδηγίες για την Ελλάδα

Παγκόσμιος συναγερμός από την εξάπλωση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κινεζική πόλη Βουχάν και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην Κίνα και ήδη προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, όπως προειδοποιούν Κινέζοι αξιωματούχοι, καθώς αυξάνεται ταχύτερα τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κοροναϊό, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού -ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν- τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).
Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Σε επαγρύπνηση ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα για το νέο κοροναϊό – Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σε επαγρύπνηση παραμένει ο ΕΟΔΥ, σχετικά με την νόσο που προκαλεί ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην Κίνα, για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, « ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV».

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.