Ασυνήθιστες οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών του Τόκιο 2020

Από την καλλιγραφία μέχρι τη φωτογραφία και από το μάνγκα μέχρι τον κυβισμό.

Απουσιάζουν τα παραδοσιακά θέματα των προηγούμενων ετών από τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020. Η αισθητική προσέγγιση είναι διαφορετική.

Οι οργανωτές των Αγώνων συγκέντρωσαν έργα από Ιάπωνες και διεθνείς καλλιτέχνες με μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικού ύφους και μεθόδων: από την καλλιγραφία μέχρι τη φωτογραφία, από το μάνγκα μέχρι τον κυβισμό. Δήλωσαν ότι οι αφίσες «αντιμετωπίστηκαν ως εμβλήματα της εποχής τους».

Σε κάποιες, η αναφορά στους Αγώνες είναι περισσότερο σαφής, όπως στο «Olympic Cloud» του ντιζάινερ Taku Satoh με τους δακτύλιους σε κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο και μαύρο που μιμούνται τους δακτύλιους στο Ολυμπιακό λογότυπο. Άλλες, όπως το «Wild Things – Hachilympic» της Tomoko Konoike (ένα πολύχρωμο πρόσωπο που γεμίζει σχεδόν όλη την επιφάνεια της αφίσας), εξετάζουν την ανθρώπινη υποκειμενικότητα σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τυχεροί που θα βρεθούν αυτές της ημέρες στην ιαπωνική πρωτεύουσα μπορούν, έως τις 16 Φεβρουαρίου, να δουν και τις 20 αφίσες στο Museum of Contemporary Art Tokyo.