5 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Άλλη μια εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Αν οι βόλτες και οι έξοδοι με την παρέα σου σε έχουν κουράσει, διάλεξε κάτι πιο ήρεμο για σήμερα. Βάλε μια από τις παρακάτω ταινίες στην μικρή οθόνη και απόλαυσε το υπόλοιπο της βραδιάς σου.

«DJAM» (2017) σε σκηνοθεσία Τόνι Γκάτλιφ- Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η Τζαμ, μια νεαρή Ελληνίδα, αποστέλλεται στην Κωνσταντινούπολη από τον θείο της Κακούργο, πρώην ναυτικό και παθιασμένο θαυμαστή του ρεμπέτικου, σε μια αποστολή να βρει ένα σπάνιο ανταλλακτικό για τον κινητήρα του χαλασμένου καϊκιού τους. Εκεί συναντά την Αβρίλ, 18 ετών από τη Γαλλία που βρίσκεται σε εθελοντική αποστολή για τους μετανάστες και έχασε τα χρήματά της, ενώ δεν γνωρίζει κανέναν στην Τουρκία. Η Τζαμ, γενναιόδωρη, αθόρυβη, απρόβλεπτη και ελεύθερη, παίρνει υπό την προστασία της την Αβρίλ και κατευθύνονται προς τη Μυτιλήνη. Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική, συναντήσεις, απρόοπτα και ελπίδα.

Παίζουν: Δάφνη Πατακιά, Σάιμον Αμπκαριάν, Μαρίν Καγιόν, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Κίμων Κουρής, Σόλων Λέκκας, Ελευθερία Κόμη.

*ΕΡΤ2, Κυριακή 26/1 στις 23:00

«Ο τυφλός ήρωας» (2014) σε σκηνοθεσία Kai Christiansen- ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του «άγνωστου Schindler» ,Otto Weidt , που έσωσε πολλούς Εβραίους από τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Στη δεκαετία του 1940, ο βερολινέζος κατασκευαστής βουρτσών, Otto Weidt, χρησιμοποιεί πονηριά για να προστατεύσει το προσωπικό του-το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι Εβραίοι και οι περισσότεροι από αυτούς τυφλοί,- από την Γκεστάπο. Όταν η γραμματέας του Alice Licht στάλθηκε στο Άουσβιτς, ο Weidt, σχεδόν τυφλός, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως για εκεί σε μια προσπάθεια να πείσει τις αρχές να απελευθερώσουν την ίδια και την οικογένειά της. Αλλά η Alice είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο και η υπόλοιπη οικογένειά της είχε δολοφονηθεί στους θαλάμους αερίων. Κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί της ενώ αυτή εξακολουθούσε να κρατείται από τους Ναζί. Βρήκε μια ασφαλή κατοικία κοντά στο στρατόπεδο και σχεδίαζε τη διαφυγή της. Το πετυχαίνει, αλλά η αγάπη του γι ‘αυτήν παραμένει χωρίς ανταπόκριση. Η ιστορία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις μαρτυρίες και στις αναμνήσεις της Inge Deutschkron, της 92χρονης Γερμανο-Εβραίας συγγραφέα την οποία ο Weidt έσωσε επίσης από τους Ναζί.

*ΕΡΤ3, Κυριακή 26/1 στις 22:30

«ΕΦΑΠΑΞ» (2001) σε σκηνοθεσία Νίκος Ζαπατίνας

Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη μόνιμη δουλειά του αλλά και από κάποιες περιστασιακές, τα δίνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ό,τι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο του Μανόλη, και συζητώντας με τα «κορίτσια της νύχτας», τη Βάσω και τη Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης φτάνει για τον Παντελή και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά, που φτάνουν στο ποσό των 10.000.000 δραχμών. Πριν καλά – καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια για τα λεφτά του Παντελή. Μια στιγμή, μια κεραυνοβόλος σκέψη αρκεί για να ανατρέψει τα πάντα. Ο Παντελής εισπράττει τα χρήματα καβαλάει το μηχανάκι του και εξαφανίζεται αποφασισμένος να ξοδέψει το ποσό μόνος του, όπως επιθυμεί και μετά θα γυρίσει στο σπίτι του…

Παίζουν:Πέτρος Φιλιππίδης, Εβελίνα Παπούλια, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Μαρία Μαρτίκα

*STAR, Κυριακή 26/1 στις 23:15

«Ο Ναυαγός» (2000) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις

Ο Τσακ Νόλαντ εργάζεται ως μηχανικός συστημάτων στην εταιρία FedEx και ζει με την οικογένειά του μια εντελώς συνηθισμένη ζωή. Όμως ένα μοιραίο αεροπορικό ταξίδι θα αλλάξει τα πάντα. Το αεροπλάνο με το οποίο ταξιδεύει παθαίνει βλάβη και συντρίβεται στον ωκεανό. Ο Τσακ βρίσκεται ξαφνικά ναυαγός σε ένα έρημο νησί – ο αγώνας του για επιβίωση έχει μόλις αρχίσει…

Παίζουν: Τομ Χανκς, Έλεν Χαντ, Νικ Σίρσι, Πολ Σάντσεζ κ.ά.

*ΣΚΑΙ, Κυριακή 26/1 στις 21:00

«Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού» (2004) σε σκηνοθεσία Τζον Τέρτελτομπ

Ο Μπεν Γκέιτς, αρχαιολόγος, αλλά και ερασιτέχνης αποκρυπτογράφος λόγω… οικογενειακής παράδοσης, είναι πεπεισμένος ότι βρήκε τον χαμένο θησαυρό των Ναϊτών Ιπποτών, που εδώ και πάνω από 200 χρόνια αναζητούν μάταια όλοι οι ερευνητές. Για να το αποδείξει, όμως, και να αποκτήσει πρόσβαση στη δύναμη του θησαυρού, θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, προκειμένου να αποκωδικοποιήσει τα σημεία-κλειδιά του χάρτη, που βρίσκεται κρυμμένος μέσα σ’ αυτή πίσω από πλήθος συμβόλων. Σύντομα, όμως διαπιστώνει ότι δεν είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος, αφού το FBI και ένας στρατός από… χρυσοθήρες, αδημονούν –και καραδοκούν- για το επόμενο βήμα του.

Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Γιον Βόιτ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Νταϊάν Κρούγκερ, Σον Μπιν, Κρίστοφερ Πλάμερ

*ALPHA, Κυριακή 26/1 στις 22:00