Κοροναϊός: Γίνεται πιο γρήγορος και «χτυπά» την πόρτα της Ευρώπης – Δείτε live την εξάπλωσή του

Ανατριχιαστικές εικόνες από την αγορά της Ουχάν, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός – Η κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ επιβάλλει στους 110.000.000 κατοίκους της να φοράνε μάσκες – Το Παρίσι ακυρώνει την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ μετρούν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού, ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δηλώνει ότι αυξάνεται η ταχύτητα μετάδοσής του, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Ο νέος κοροναϊός χτυπά πλέον και την «πόρτα» της Ευρώπης ,με κρούσματα να καταγράφονται στη Γαλλία και να εξετάζεται ύποπτη περίπτωση ασθενούς και στην Αυστρία.

Σύμφωνα με το Russia Today, μια Κινέζα αεροσυνοδός νοσηλεύεται στη Βιέννη με συμπτώματα γρίπης και εξετάζεται για τον νέο κοροναϊό.

Για την Ελλάδα, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

«Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα “πιστόλια”. Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».

Λόγω της  εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, επιστήμονες, δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές στις οποίες έχει «χτυπήσει», ενώ καταγράφει και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Το Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering κατασκεύασε και ενημερώνει τακτικά διαδικτυακό χάρτη που απεικονίζει την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού.

Δείτε εδώ τον παγκόσμιο χάρτη των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού  – Live ενημέρωση των στοιχείων:

Η ιστοσελίδα δείχνει στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του 2019-nCoV, σε παγκόσμιο χάρτη, ενώ επιτρέπει και free download των στοιχείων από τους επισκέπτες.

Για την επιστημονική κοινότητα, αυτά τα στοιχεία θα γίνουν πιο πολύτιμα καθώς συνεχίζουν να τα συλλέγουν.

«Η διάθεση των στοιχείων για download είναι ζωτικής σημασίας για τους ερευνητές», δήλωσε η καθηγήτρια Lauren Gardner, επικεφαλής αυτού του εγχειρήματος.

Τα στατιστικά στοιχεία που απεικονίζονται συλλέγονται από τον ΠΟΥ, το Centers for Disease Control and Prevention, το National Health Commission of the People’s Republic of China, και το Dingxiangyuan, ένα social networking site για επαγγελματίες υγείας που παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για περιστατικά.

000_1OE07T

Νεκρά φίδια και νυχτερίδες δίπλα σε ζωντανά ζώα στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν

Η υπαίθρια αγορά της Ουχάν, η Χουανάν, που έχει κλείσει από την 1η Γενάρη φαίνεται πως είναι η πηγή του κακού και από εκεί ο φονικός ιός ξεκίνησε να πλήττει τους ανθρώπους.

Εξάλλου, επίσημες επιστημονικές εκθέσεις ανέφεραν πως πιθανή πηγή μόλυνσης είναι οι νυχτερίδες, οι οποίες πωλούνται κατά κόρον εκεί και αποτελούν έδεσμα για τους Κινέζους (συνήθως γίνονται σούπα), μαζί με τα φίδια που επίσης αποτελούν μέρος των διατροφικών τους συνηθειών. Σημειωτέον, πως κοροναϊός είναι κατά 96.2% ίδιος με αυτόν που επιβιώνει στις νυχτερίδες (οι οποίες, με την σειρά τους, μολύνουν κυρίως τα φίδια) και μεταδίδεται με χαρακτηριστική ευκολία από τα ζώα στους ανθρώπους. Με βάση, μάλιστα, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών διαπιστώθηκε πως ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς.

ag1
ag2

Νεκρά και ζωντανά φίδια, νυχτερίδες, λύκοι, σκυλιά, αλεπούδες, γουρούνια, πουλερικά, ψάρια και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκεται στην αγορά της Χουανάν.

Επίσης, στις φωτογραφίες υπάρχουν κοάλα κλεισμένα σε κελιά, γδαρμένα τρωκτικά και πουλερικά πεταμένα κάτω και πολλά άλλα και όλα αυτά χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας καθαριότητας και υγιεινής.

ag3

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ επιβάλλει στους 110 εκατομμύρια κατοίκους της να φοράνε μάσκες

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότος), η πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υποχρεωτικό στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μια άλλη επαρχία, η Τσιανγκσί (κεντρικά), όπως και πολλές μεγάλες πόλεις έλαβαν ανάλογα μέτρα.

Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

000_1OD9WE

Χονγκ Κονγκ: Κλείνουν Disneyland και Ocean Park

Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 1.975 κρούσματα του νέου κοροναϊού έως και το Σάββατο, ενώ 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό.

ios01-mesa

Αυξάνεται η ταχύτητα μετάδοσής του, λέει υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε σήμερα ότι έχει ενισχυθεί η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού που ευθύνεται για τον θάνατο 56 ανθρώπων μέχρι στιγμής και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μα δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα και ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους που δημιουργούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People’s Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

karantina-kina
ios_mak
koronaios545
koronaios
000_1OC5KQ

Το Παρίσι ακυρώνει την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά

Κινεζικές οργανώσεις με έδρα το Παρίσι ακύρωσαν την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, έγινε γνωστό από τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

«Συναντήθηκα με την κινεζική κοινότητα στο Παρίσι. Είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι και ανήσυχοι, για αυτό και αποφάσισαν να ακυρώσουν την παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας» εξήγησε η Ινταλγκό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Δεν έχουν διάθεση να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Η πόλη του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία ακύρωσε επίσης χθες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα στην Κίνα, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

Πρώτο Θέμα