Έρχονται νέα προγράμματα για πτυχιούχους σε ιδιωτικό τομέα

Νέα προγράμματα για συνολικά περίπου 10.000 νέους πτυχιούχους με απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ και θα προκηρύξει μέσα στο τρέχον έτος

Μάλιστα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης σε σχετικές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των 5.500 πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα για τους πτυχιούχους με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα όπως είπε το ειδικό πρόγραμμα για πτυχιούχους ξεκίνησε πριν από 12 μήνες και λήγει τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση, όπως είπε, είναι ότι δεν θα συνεχιστεί, διότι το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ θέλουν να δημιουργήσουν νέα προγράμματα για τους πτυχιούχους με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πρωτοψάλτης υπάρχουν 150.000 άνεργοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οπότε πρέπει να δοθεί ευκαιρία και σε άλλους ανέργους.

Τα νέα προγράμματα για τους νέους πτυχιούχους θα απευθύνονται:

– Σε ανέργους, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

– Μακροχρόνια ανέργους, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

– Ανέργους με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Σε ανέργους που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

12 προγράμματα ανοιχτά για 50.000 ανέργους

Δώδεκα προγράμματα του ΟΑΕΔ παραμένουν ανοικτά για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολουμένους καθώς και ανέργους οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνολικά, 50.489 θέσεις των προγραμμάτων παραμένουν αδιάθετες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν άμεσα με την ένταξή τους στις εν λόγω δράσεις.

Μεταξύ των κυριότερων προγραμμάτων, που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εξής:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας με 5.187 κενές θέσεις

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα με 2.129 κενές θέσεις

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών, με 4.024 κενές θέσεις