Αφιέρωμα στο CNN: Η πιο ατμοσφαιρική λίμνη της Ελλάδας είναι στην Καστοριά

φωτογραφία Ιωάννη Ιωαννίδη

Μια μακεδονική πόλη με αποτυπωμένη στην εικόνα της την ιστορία αιώνων που κουβαλάει και μια γαλήνια ορεινή λίμνη, συνθέτουν ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σκηνικά στην ηπειρωτική Ελλάδα: Η Καστοριά και η λίμνη της κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φανατικούς επισκέπτες, που επιστρέφουν ξανά και ξανά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι εξίσου πανέμορφη την άνοιξη, με την ολάνθιστη φύση, το καλοκαίρι που αποτελεί όαση δροσιάς, το φθινόπωρο που τα καφετιά φύλλα των δέντρων δημιουργούν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής και τον χειμώνα, όταν το χιόνι δημιουργεί πανέμορφους σχηματισμούς ή παγώνει τα νερά της…

φωτογραφία Ιωάννη Ιωαννίδη

Η τυπική ονομασία της λίμνης είναι Ορεστίδα, όμως οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως λίμνη της Καστοριάς, μιας και αυτή η όμορφη πόλη είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο μέσα στο νερό. Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και στα νερά της ζουν αμέτρητα ψάρια και πουλιά, ενώ είναι προστατευόμενη τοποθεσία του Δικτύου Natura 2000. Συνήθως παγώνει για 15 μέρες κάθε χρόνο και παλιότερα, ο πάγος αυτός ήταν τόσο παχύς, που μπορούσε να τον διασχίσει με ασφάλεια ακόμα και ολόκληρο κάρο!

φωτογραφία Ιωάννη Ιωαννίδη

Η περιοχή είναι κατοικημένη επί αιώνες, τουλάχιστον από την εποχή του Βυζαντίου. Αν και βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή επί σχεδόν πεντακόσια χρόνια, διατήρησε την ελληνικότητά της και τη χριστιανικότητά της – μέχρι σήμερα διασώζονται πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ειδικά κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα, η Καστοριά γνώρισε μεγάλη εμπορική άνθιση και οι έμποροί της έγιναν ξακουστοί κυρίως για τις γούνες που εξήγαγαν παντού. Τότε χτίστηκαν και τα περισσότερα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της παλιάς συνοικίας στο Ντολτσό, μια από τις πιο γραφικές της πόλης. Με εμφανείς επιρροές από την τουρκική αρχιτεκτονική – όπως τα ξύλινα μπαλκόνια – χτίστηκαν στην πλαγιά του λόφου με δύο ή τρία πατώματα, ολόλευκους τοίχους και πολύχρωμη διακόσμηση. Σήμερα, κάποια από αυτά έχουν μεταμορφωθεί σε μουσεία και μπορούν οι επισκέπτες να δουν και το εσωτερικό τους.

φωτογραφία Ιωάννη Ιωαννίδη

Ο περίπατος στην άκρη της λίμνης, κάνοντας τη βόλτα της χερσονήσου που είναι χτισμένη η Καστοριά, θα μας φέρει προς τη βόρεια παραλία και την άλλη παλιά γειτονιά της Καστοριάς, το Απόζαρι, με αριστοκρατική ατμόσφαιρα, βυζαντινές εκκλησίες με τοιχογραφίες αιώνων και όμορφα αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η βόλτα αυτή είναι ο «μικρός γύρος» της λίμνης, περίπου 8 χιλιόμετρα, και ξεκινάει συνήθως από τη νότια παραλία για να καταλήξει στη βόρεια. Πανύψηλα πλατάνια και οξιές συνοδεύουν τους περιπατητές που στο δρόμο τους συναντούν το επισκέψιμο σπήλαιο του Δράκου (με τις δέκα υπόγειες λίμνες) και τη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, που ιδρύθηκε το 1802 και είναι στολισμένη και με εξωτερικές τοιχογραφίες.

φωτογραφία Ιωάννη Ιωαννίδη

Η παλιά πόλη κερδίζει τους επισκέπτες της με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις αμέτρητες εκκλησίες, ενώ αν πάρει κανείς τον ανηφορικό δρόμο θα φτάσει μέχρι το βυζαντινό κάστρο της Καστοριάς. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα και να δει από κοντά ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας, την Παναγία Κουμπελίδικη, που, όπως λέγεται χτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα για να σημάνει τη λήξη των επιχειρήσεων του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου.

φωτογραφία Ιωάννη Ιωαννίδη

Η ατμοσφαιρική λίμνη της Καστοριάς, που έχει τόσο απλά συνδεθεί με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας και ιδανικό προορισμό για όλο τον χρόνο!