38 οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα – Tο εμβόλιο δεν έπιασε

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου, μιλώντας στον Θέμα 104.6, έδωσε εξηγήσεις για τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νεκρών και των κρουσμάτων από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα το φετινό χειμώνα. «Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει».

Η κυρία Μαλτέζου συμπλήρωσε: «Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα. Θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου».

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, εξήγησε ότι «τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια».

«Το αντιγριπικό εμβόλιο, παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης, ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους» κατέληξε η κυρία Μαλτέζου.

Θερίζει η γρίπη – Σοκάρουν τα στοιχεία: 17 θάνατοι μέσα σε μία βδομάδα

Ασύλληπτες διαστάσεις παίρνει η εποχική γρίπη όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι μόλις σε μία βδομάδα σύμφωνα με το news4health.gr και τη δημοσιογράφο Βασιλική Αγγουρίδη.

Καλπάζει η φονική επιδημία της γρίπης στην Ελλάδα, όπου μέχρι στιγμής 38 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, απο τις αρχές Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, απο αυτούς οι 17 μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Πριν απο μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νεκροί ήταν 21, ενώ δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 327 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα 165 (50,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 141 (85,5%) ήταν τύπου Α και τα 24 (14,5%) ήταν τύπου Β. Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, «βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν-επικρατούν οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι νεκροί

Έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 80 άνδρες και 56 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη, μέση ηλικία 57 έτη και διάμεση 63,5 έτη. Τα 128 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 8 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 95 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 55 (57,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 40 (42,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 4). Τα 117 (86%) από τα 136 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 50 (42,7%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 7 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 74,1 έτη και διάμεση 78 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 4 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 2 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 2 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 13 (86,7%) από τα 15 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 5 (38,5%).

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 27 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 11 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.

Πρόκειται για 17 άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, μέση ηλικία 68,3 έτη και διάμεση 75 έτη.

Από τα 34 (89,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (10,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 15 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 4 (26,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και τα 11 (73,3%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 36 (94,7%) από τα 38 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 14 (38,9%).

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα

– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

– Θηλάζουσες

– Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερης των 40 kg/m2

– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

– Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία