Καστοριά:Παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου του Χ. Κακαρούχα “Natural Presence”

Η Serotonin cultural events management, η Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς, η ομάδα φωτογραφίας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Έδεσσας “Απελλής” και το φωτογραφικό εργαστήρι Δήμου Κοζάνης “Φωτοδίοδος”, παρουσιάζουν το Χάρη Κακαρούχα και το νέο του φωτογραφικό βιβλίο “Natural Presence” .

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 8:30 μ.μ. – 10:30 μ.μ.στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Στο βιβλίο αυτό, ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας μας μυεί σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας πέρα από τις κατασκευασμένες ταυτότητες της εποχής. Είναι μια συνολική δουλειά 15 ετών και παρουσιάζει την εσωτερική ουσία των ανθρώπων χωρίς να στέκεται στην εξωτερική τους ταυτότητα.

Ο Χάρης Κακαρούχας έγινε γνωστός με το βιβλίο «Suspended Time: A Cuban Portrait» (Apeiron Publications, 2003), για το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο Ευρωπαίων Εκδοτών (European Publishers Award for photography, 2003) και το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα (2004).

Απόρροια της προσωπικής του αναζήτησης για την ανθρώπινη αλήθεια, το βιβλίο «Natural Presence» συνδέει τα πρόσωπα με τη φύση και τη φύση με τα πρόσωπα σε μια σχέση ουσιαστικής συνύπαρξης.

Σ’ αυτήν τη φωτογραφική διαδρομή, η ησυχία και το μυστήριο των προσώπων αντικατοπτρίζουν μια «κατάσταση ύπαρξης», όπως επισημαίνει ο ίδιος, όπου σώμα και συναίσθημα συνδέονται πέρα από κάθε φιλοσοφική ιδέα ή εννοιολογική σύλληψη, ενώ το ανθρώπινο βλέμμα εκφράζει τη συνειδητοποιημένη εσωτερικότητα.

Το βιβλίο «Natural Presence» αποτελεί το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της Luminous Eye, η οποία είναι ένας νέος σύγχρονος χώρος φτιαγμένος για τις τέχνες με άξονα τη φωτογραφία. Είναι ένα συλλογικό project των φωτογράφων Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη και Παύλου Παυλίδη, που στόχο έχει να φιλοξενήσει εκθέσεις, παρουσιάσεις, workshops, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με διεθνείς φωτογραφικές γκαλερί και φωτογράφους.

Ο Haris Kakarouhas διδάσκει τα τελευταία 10 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει βραβευτεί με το European Publish Award 2004. Η ολιστική του προσέγγιση είναι απόρροια 30 χρόνων εμπειρίας του στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και βασίζεται στο γεγονός ότι ο θεατής δεν στέκεται απέναντι στην εικόνα μόνο με κριτική διάθεση και λογική, αλλά ως άτομο με αισθήσεις και συναισθήματα.