Η γλώσσα της ψυχής: Επιστήμονες βρήκαν τα 13 συναισθήματα που προκαλεί η μουσική

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη ομάδα συναισθημάτων που νιώθουν οι άνθρωποι παγκοσμίως μέσω της μουσικής

Έχετε ποτέ βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα θέλατε μία λίστα μουσικών κομματιών που να σας βάλει σε μια συγκεκριμένη διάθεση – για παράδειγμα που να μπορεί να σας κινητοποιεί να εργαστείτε – αλλά δεν ξέρατε πώς να τη βρείτε ή πώς να τη συνθέσετε; Σύντομα, μπορεί να γίνει ευκολότερη αυτή η αναζήτηση μουσικής ανάλογα με το συναίσθημα που θέλετε να προκαλέσετε στον εαυτό σας, χάρη σε μια νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley.

Η έρευνα χρησιμοποίησε πάνω από 2.000 μουσικά δείγματα για να μπορέσουν οι ειδικοί να αξιολογήσουν πώς τα διαφορετικά είδη μουσικής επηρέαζαν το συναίσθημα σε ομάδες από δύο διαφορετικές χώρες και κουλτούρες: ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Καθηγητής Dacher Keltner ανέφερε σχετικά με τη σημασία της έρευνας: «Εντοπίσαμε σχολαστικά τη μεγαλύτερη ομάδα συναισθημάτων που νιώθουν οι άνθρωποι παγκοσμίως μέσω της μουσικής». Το άρθρο της μελέτης βρίσκεται δημοσιευμένο στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

2 διαφορετικές κουλτούρες, παρόμοιες απαντήσεις

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με 1.591 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και 1.258 συμμετέχοντες από την Κίνα, οι οποίοι άκουσαν 2.168 δείγματα διαφορετικών ειδών μουσικής. Στο πρώτο πείραμα μια υποομάδα Αμερικάνων και Κινέζων συμμετεχόντων άκουσαν μια μουσική βιβλιοθήκη 1.841 δειγμάτων και ύστερα αποκάλυπταν το συναίσθημά τους.

Αυτή η πρώτη προσπάθεια επέτρεψε στους ειδικούς να προσδιορίσουν μια μακρά λίστα πιθανών συναισθηματικών εμπειριών που η μουσική θα μπορούσε να προκαλέσει. Τους βοήθησε επίσης να επιβεβαιώσουν πώς οι συμμετέχοντες από διαφορετικές κουλτούρες αντιλαμβάνονταν τις ίδιες εμπειρίες που προκαλούσαν τα μουσικά κομμάτια.

Ο κ.Cowen δήλωσε σε σχέση με αυτό: «Οι άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να συμφωνήσουν ότι ένα τραγούδι περιέχει θυμό, αλλά διαφέρουν ως προς το αν αυτό το συναίσθημα είναι θετικό ή αρνητικό». Περαιτέρω πειράματα οδήγησαν τους επιστήμονες στο να αναγνωρίσουν μια σειρά από 13 συναισθήματα που σχετίζονται με τη μουσική, τα οποία αναγνώρισαν οι συμμετέχοντες και των δύο κρατών.

Οι κατηγορίες ήταν: διασκέδαση, ενόχληση, άγχος ή ένταση, όμορφο, γαλήνη ή χαλάρωση, ονειρικό, αναζωογονητικό, ερωτικό, αγανάκτηση, χαρά, λύπη, φόβο και θρίαμβο. Μέσα από αυτό το φάσμα για παράδειγμα το κλασικό «Rock the Casbah» των The Clash έκανε τους συμμετέχοντες να νιώθουν κάτι αναζωογονητικό και το ίδιο συνέβαινε και τις «Τέσσερις εποχές» του Vivaldi. Το «Somewhere Over the Rainbow» προκαλούσε σε όλους συναισθήματα χαράς.

Οι συμμετέχοντες έτειναν να νιώθουν αγανάκτηση όταν άκουγαν heavy metal και, όπως είχαν προβλέπει οι ερευνητές, ένιωθαν φόβο όταν άκουγαν το soundtrack της διάσημης σκηνής από την ταινία του Alfred Hitchcock, Psycho.

Οι επιστήμονες για να βεβαιωθούν για τα αποτελέσματα επανέλαβαν το πείραμα, αυτή τη φορά με παραδοσιακά κομμάτια από την Δυτική και Κινέζικη κουλτούρα. Οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα ευρήματα: Οι συμμετέχοντες και των δύο χωρών ένιωσαν τα ίδια συναισθήματα. Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, αλλά δεν εστιάζουμε πάντα σε αυτό που μας μεταφέρει και συχνά υποτιμούμε τη δύναμή της.

enallaktikidrasi