Τι κερδίζετε και τι χάνετε όταν τρώτε το φαγητό σας με τα χέρια

Αν το savoir vivre είναι κάτι που δε σας αφορά, γιατί απολαμβάνετε όσο τίποτα να τρώτε το φαγητό σας με τα χέρια, δείτε τι κερδίζετε και τι χάνετε με αυτή σας τη συνήθεια

Η κατανάλωση του φαγητού με τα χέρια μπορεί μπορεί να κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, αλλά θα μπορούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων, να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους καθώς σας κάνει να τρώτε περισσότερο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stevens της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι όταν κάποιος μπορεί να αγγίξει το φαγητό του, ενισχύονται οι αισθητικές αντιλήψεις του εγκεφάλου. Πριν, δηλαδή, το φαγητό φτάσει στο στόμα, η επαφή κάνει τον εγκέφαλο να θεωρεί ότι είναι πιο εύγευστο και ικανοποιητικό σε σχέση με όταν καταναλώνεται με μαχαιροπίρουνα.

Όπως, όμως, φάνηκε από τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Retailing, οι επιδράσεις αυτές ήταν παρούσες μόνο στους ανθρώπους που συνήθιζαν να έχουν περιορισμούς στη διατροφή τους. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν ό,τι και όσο ήθελαν, δεν βρήκαν το φαγητό νοστιμότερο αν πρώτα το κρατούσαν στα χέρια τους.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές κατεύθυναν 45 εθελοντές να κοιτάξουν ένα κύβο τυριού πριν το κρατήσουν και στη συνέχεια το φάνε. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν το φαγητό με οδοντογλυφίδες, ενώ οι άλλοι μισοί με τα δάχτυλα. Όσοι από αυτούς ανέφεραν ότι έχουν υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου αναφορικά με το τι τρώνε, δήλωσαν πως το τυρί ήταν νοστιμότερο αν το άγγιζαν πριν το καταναλώσουν. Δεν ίσχυε το ίδιο και για όσους ανέφεραν χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, 145 φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας κλήθηκαν να σκεφτούν ότι έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με τη διατροφή τους και να περιορίσουν την κατανάλωση φαγητού για να πετύχουν τους στόχους υγείας και σωματικής κατάστασης, ενώ τα άτομα της δεύτερης ομάδας δε χρειαζόταν να ανησυχεί για το βάρος τους και τους επιτρεπόταν να ενδίδουν σε νόστιμα φαγητά.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν τέσσερα μικρά ντόνατς, με τα μισά να έχουν οδοντογλυφίδα και τα άλλα μισά όχι. Όπως και στο πρώτο πείραμα, κλήθηκαν να παρατηρήσουν το φαγητό και να αξιολογήσουν τα συστατικά του. Τελικά, η ομάδα με τον περισσότερο αυτοέλεγχο ανταποκρίθηκε πιο θετικά στο φαγητό όταν το άγγιξε με τα χέρια της.

ygeiamou