Ξεκινά η μάχη του τσίπουρου

Σε θέση μάχης είναι οι μικροί, διήμεροι παραγωγοί τσίπουρου (όπως αποκαλούνται), αλλά και τσικουδιάς, για τα πρόστιμα ύψους χιλίων ευρώ, λόγω της απαγόρευσης διακίνησης του χύμα τσίπουρου από τους συγκεκριμένους παραγωγούς στα καταστήματα εστίασης.

Η απόφαση είναι του 2017 και άρχισε η εφαρμογή της, μετά και τη σχετική εγκύκλιο του προηγούμενου Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός όχι μόνο στους παραγωγούς, αλλά και στις ταβέρνες, όπου καταναλώνεται το χύμα τσίπουρο.

Το τσίπουρο δεν μπορεί να ονομάζεται πλέον έτσι, αλλά «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)», κάτι που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, σε ένα προϊόν, που παραδοσιακά διακινείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του ως χύμα τσίπουρο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έχει αναλάβει εδώ και αρκετό καιρό μια εκστρατεία, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει και αφορά σε χιλιάδες παραγωγούς, αλλά ως επίπτωση και στα καφενεία και τα καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Χαρακόπουλος έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανασίου, ενώ όπως επισημαίνει θα συνεχίσει να ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο κ. Χαρακόπουλος, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του, παρουσιάζει ακόμη και άδειες για βράσιμο τσίπουρου από το 1914, από τα οικογενειακά αρχεία παραγωγών του Τυρνάβου…

Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά τη σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα για να σταματήσουν τα πρόστιμα και να προστατευθεί η παραγωγή.

Ο κ. Χαρακόπουλος, αλλά και οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι με τις νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά καθίσταται αδύνατη η διακίνηση του τσίπουρου που παράγουν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, διότι μπαίνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη διακίνηση του προϊόντος, ενώ τίθενται και ζητήματα ορθής ενημέρωσης του καταναλωτή για την προέλευση του τσίπουρου που καταναλώνει, ακόμη και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα, σε συνδυασμό με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο και τις συνέπειες από τη συμμόρφωση της χώρας, έχει δημιουργήσει πολύ έντονες αντιδράσεις στους παραγωγούς.

Ο νόμος προβλέπει ότι πλέον τσίπουρο και τσικουδιά πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα. Ήταν άλλωστε και ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα στην κατοχύρωση των προϊόντων διεθνώς. «Το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως ‘τσίπουρο’ ή ‘τσικουδιά’ στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας απαγορεύεται», αναφέρει ο νόμος, ο οποίος φέρνει σε «σύγκρουση» τους παραγωγούς χύμα τσίπουρου (και τσικουδιάς), με τους παραγωγούς εμφιαλωμένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι κάτοχοι αδειών διήμερης απόσταξης μικρών παραγωγών είναι περίπου 51.000 και η συντριπτική πλειοψηφία τους (περίπου οι 48.000) δηλώνει ότι η παραγωγή είναι μικρότερη από 150 κιλά. Συνεπώς θεωρείται ότι αφορά σε ίδια κατανάλωση κι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, αφού στην πράξη δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί χύμα τσίπουρου υποστηρίζουν πως η διακίνηση χύμα τσίπουρου έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια διότι η διαφορά της φορολόγησης με το εμφιαλωμένο είναι πολύ μεγάλη. Το εμφιαλωμένο επιβαρύνεται με ειδικό φόρο 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, ενώ το χύμα επιβαρύνεται με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρο 1,4 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης.

Voria